Propaganda ISW v pláštíku vědecké analýzy, analyzuje Pollert

politika

V době, kdy je informační prostor zahlcen analýzami, komentáři a expertními výklady, se kritické hlasy stávají terčem útoků a nálepek. Lukáš Pollert situaci okomentoval a zaměřil se nad aktivitami amerického Institutu pro válku.

Propaganda ISW v pláštíku vědecké analýzy, analyzuje Pollert
Lukáš Pollert
30. září 2024 - 07:03

V době, kdy je informační prostor zahlcen analýzami, komentáři a expertními výklady, se kritické hlasy stávají terčem útoků a nálepek. Jeden z těchto hlasů patří Lukáši Pollertovi, který na sociální síti X upozorňuje na problematickou roli washingtonského think-tanku ISW (Institut pro studium války), často citovaného zdroje ohledně konfliktu na Ukrajině. Pollert poukazuje na fakt, že ISW je médii nekriticky přijímán jako nezpochybnitelný zdroj, přičemž tvrdí, že se jedná o propagandu podporovanou osobami s vazbami na vojenský průmysl a neokonzervativní kruhy.

Podle Pollerta byl ISW během války na Ukrajině citován ve zprávách českých médií již 659krát, aniž by byla zpochybněna jeho objektivita či záměry.



„Proč?“ ptá se Pollert a zároveň odpovídá, že ISW byl považován za „pravdu“, protože ho hojně citovala ČTK, od které většina českých médií přebírá obsah. Tento nekritický přístup k analytickému think-tanku, který zaměstnává podle Pollerta „juniorní stážisty“, je přinejmenším znepokojivý.

Kritika, že ISW poskytuje tendenční analýzy, není nová, ale dosud byla přehlížena či umlčována nálepkami dezinformací. Dnes už se ale začínají objevovat i v mainstreamových médiích hlasy, které uznávají, že ISW se „dost často mýlí“ a že jeho analýzy „lakuje situaci na růžovo“. Pollert dokonce upozorňuje na politické a osobní vazby lidí, kteří ISW vedou, a zmiňuje například Kimberly Kaganovou, švagrovou vysoce postavené diplomatky Victorie Nulandové. Může být tato instituce skutečně nezávislá, když ji vedou lidé s takovýmto pozadím?



Think-tank ISW, založený neokonzervativci s vazbami na vojenský průmysl, se nachází jen kousek od Bílého domu, což samo o sobě vyvolává otázky ohledně jeho nezávislosti a nestrannosti. Jak upozorňuje Pollert, mezi členy dozorčí rady ISW je i Bill Kristol, jeden z nejhlasitějších stoupenců invaze do Iráku. Zůstává otázkou, zda je rozumné, aby byla česká média tak silně závislá na výstupech organizace, jejíž vedení má evidentní politické i ekonomické zájmy v oblasti vojenských intervencí.

Výroky amerického prezidenta Bidena, který včera prohlásil, že Ukrajina „samozřejmě zvítězí“, ale zároveň poslal prezidenta Zelenského domů „přepracovat plán vítězství“, dodávají další rozměr do této debaty. Jak poukazuje Pollert, Biden Ukrajině nedal povolení používat rakety dlouhého doletu proti Rusku, protože to podle amerických zpravodajských služeb není v zájmu Spojených států. Válka na Ukrajině je tak nejen bojištěm vojenským, ale i informačním, kde se střetávají různé narativy a zájmy, a ISW zde sehrává klíčovou roli.

Psali jsme:

Je tedy na čase začít klást zásadní otázky: Jaká je skutečná role think-tanků jako ISW v utváření veřejného mínění? Jaké jsou jejich motivace a záměry? A proč jsou jejich výstupy přijímány českými médii bez kritické reflexe? Pokud si budeme i nadále zakládat na tom, že „pravda“ je to, co cituje většina médií, a přitom zavírat oči před vazbami a zájmy lidí, kteří za těmito analýzami stojí, pak se sami stáváme obětí propagandy, o které tak často mluvíme.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro. xtv)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?