Prokop: Neuvěřitelná arogance pražského magistrátu

politika

V hlavním městě České republiky, kde se často hovoří o inkluzi, rovných právech a dostupnosti, se stalo něco naprosto absurdního. Na problém upozornil Ondřej Prokop z hnutí ANO na síti X, kde popisuje "aroganci moci" vedení pražského magistrátu.

Prokop: Neuvěřitelná arogance pražského magistrátu
Ondřej Prokop (ANO)
29. září 2024 - 07:03

Nově zrekonstruovaná cesta vedoucí k pražskému Jedličkovu ústavu, místu, kde se soustřeďuje péče o osoby s tělesným postižením, nyní znemožňuje právě těm, kterým má pomáhat, snadný přístup. Tato situace vzbuzuje nejen zmatek, ale i rozhořčení a volá po odpovědnosti.

Ondřej Prokop, člen hnutí ANO, upozornil na sociální síti X na neuvěřitelný problém. Podle něj hnutí ANO hlasovalo proti této variantě projektu, která nyní diskriminuje vozíčkáře. „Jak je tohle vůbec možné?“ ptá se Prokop a dodává, že se jedná o „aroganci moci“, kterou předvádí současné vedení města v čele s primátorem Svobodou a bývalým primátorem Hřibem.

Jak může být ve městě, kde je důraz kladen na moderní a inkluzivní infrastrukturu, realizován projekt, který tak zjevně selhává v zajištění základní dostupnosti pro nejzranitelnější občany? Jedličkův ústav je instituce, která poskytuje péči a vzdělání lidem s fyzickým postižením již více než sto let. Pro jeho klienty je jakýkoli komplikovaný přístup či bariéra vážným problémem, který může ovlivnit jejich každodenní život.



Prokopovo rozhořčení nad touto situací je naprosto oprávněné a vedení města by mělo okamžitě reagovat. Otázka ale zůstává – proč taková chyba vůbec vznikla? Jak je možné, že projekt, který měl zlepšit kvalitu života občanů, místo toho vytvořil nepřekonatelné bariéry? Kdo ponese odpovědnost za tuto zásadní chybu?

Je těžké uvěřit, že v roce 2024, kdy se hovoří o inkluzi a rovných příležitostech pro všechny, se ve velkoměstě, jako je Praha, může stát, že vozíčkáři nemají přístup do tak klíčové instituce. To je důkaz, že se na inkluzi stále pohlíží jako na okrajový problém, který vedení města řeší až poté, co nastane krize.



Pražské vedení v čele se Svobodou a Hřibem by mělo bezodkladně vysvětlit, proč se něco takového vůbec mohlo stát, a především by mělo okamžitě napravit chybu, která zcela zbytečně komplikuje život lidem, kteří se potýkají s fyzickými omezeními každý den. Tato situace je nejen ostudou pro Prahu, ale i varováním, že v politickém rozhodování by měly být více zohledněny skutečné potřeby obyvatel.

Psali jsme:

Je na čase, aby vedení města přestalo přehlížet problémy a začalo jednat – a to nejen kvůli své pověsti, ale především kvůli občanům, kterým by mělo sloužit.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: youtube)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?