Progresivisti zelení, pomatení. Marková o konci jádra v Německu

politika

Konec jádra v Německu zvýšil náklady na energie o 17 bilionů. Kdyby ale jen polovinu z toho investovali právě do rozvoje jádra, pokles uhlíkových emisí by byl o dost větší než teď, po jeho slavnostním odstavení, píše Jana Marková.

Progresivisti zelení, pomatení. Marková o konci jádra v Německu
Jana Marková
12. září 2024 - 06:05

„Konec jádra v Německu zvýšil náklady na energie o 17 bilionů. A ještě úplně uhlíkově blbě. Zkrátka mysleli to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Progresivisti zelení, pomatení.

Kdyby Němci nebyli Němci, a nepustili se zarputilostí sobě vlastní do jakékoliv šílenosti, kterou si velký vůdce (ať už je to kdokoliv) usmyslí, nemuseli by teď zoufale hledat energii tam, kde si ji sami dobrovolně zlikvidovali. Kdyby totiž jen polovinu z těch 17 bilionů investovali právě do rozvoje jádra, pokles uhlíkových emisí by byl o dost větší než teď, po jeho slavnostním odstavení.

Jen tak abychom pochopili, v jakých že čísílkách se to pohybujeme. Do nových obnovitelných zdrojů Německo investovalo 387 miliard eur (9,7 bilionu korun) a k tomu je potřeba připočítat i dotace ve výši 310 miliard eur (7,8 bilionu korun). Pro porovnání, rozpočet České republiky se na příští rok pohybuje v příjmech kolem 2 bilionů korun. A teď přijde to úplně nejvíc nejvíc nejlepší. Emise ve sledovaném období snížila uvědomělá germánská osmdesátimilionová země jen o 25 procent.



Nicméně, pokud by si ponechala právě ty „fuj“ zdroje jaderné, a investovala do jejich rozvoje jen polovinu z celkové částky, v roce 2022 by snížila emise uhlíku až o 73 procent. 

To, že tu energetickou ztrátu pak museli zuřivě dohánět uhelkami, a mlsně koukat přes hranice k nám, snad ani nechci moc rozmazávat. Bohužel to u mlsného koukání nezůstalo, a tak se díky obchodování na Lipské burze přímo úměrně německému nedostatku a zelené politice zdražovala energie i nám, v době relativního i faktického dostatku. Což je naprosto dokonalý důkaz toho, jak úžasná kolonie jsme, protože tu jejich blbost nakonec sanujme my, nikoliv oni.

Psali jsme:

S každou složenkou pro každého člověka v této zemi, by si naše vláda měla dát facku za to, že nás před tímto nejen nedokázala a nechtěla chránit, ale ještě to aktivně podporuje. Prostě takový malý energetický protektorátek z nás zase udělali, soudruzi ódéesáčtí, protože bruselsko-německá zadnice jim je bližší, než energetická chudoba a krachující firmy vlastního obyvatelstva. Už aby byli od těch svých korýtek přesně tam, kde slunce nesvítí a vítr nefouká," uzavřela svůj komentář ohledně energetické politiky západu na svém facbooku Jana Marková. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: