Proč se znovu pokusili zabít Donalda Trumpa?

politika

Proč se znovu pokusili zavraždit bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa? To je otázka která je dnes na pořadu dne. Jsou to obavy z jeho možného vítězství nad Kamalou Harrisovou?

Proč se znovu pokusili zabít Donalda Trumpa?
Donald Trump
16. září 2024 - 15:20

Donald Trump, bývalý prezident Spojených států a stále velmi vlivná politická postava, se stal znovu terčem pokusu o atentát. Tentokrát k němu došlo ve West Palm Beach na Floridě. Tento incident znovu oživuje otázku, proč by někdo chtěl odstranit Trumpa, zvláště v době, kdy demokraté, podle některých zdrojů, považují Kamalu Harrisovou za svého favorizovaného kandidáta na prezidentský post, rozvádí ve svém komentáři zpravodajský server ProNews.

Podle médií nakloněných Demokratické straně, Kamala Harrisová vede v průzkumech veřejného mínění a údajně vyhrála několik klíčových debat. Přesto se zdá, že někteří extrémní příznivci demokratů nevidí její vítězství tak jistě a obávají se, že by Trump mohl znovu získat prezidentské křeslo. To by vysvětlovalo motivaci lidí, jako je Ryan Wesley Ruth, který je podle všeho podporovatelem demokratů, odpůrcem Trumpa a údajně organizátorem náborů žoldáků bojujících na Ukrajině.

Ruth byl zatčen poté, co byl spatřen s útočnou puškou AK-47 jen několik stovek metrů od místa, kde Trump hrál golf. Tento incident přichází pouhé dva měsíce po předchozím pokusu o atentát na Trumpa v červenci. Šerif okresu Palm Beach, Rick Branshaw, potvrdil, že Ruth se pokusil ukrýt poblíž plotu a byl vybaven odstřelovací puškou a kamerou GoPro, aby celou akci natočil.

Podle odborníků a analytiků tento druh extremistických činů odráží obavy určitých kruhů z toho, že by Donald Trump mohl znovu triumfovat v prezidentských volbách. Přes všechny snahy o politické očerňování a negativní kampaň proti němu zůstává Trump silnou a populární osobností, což vyvolává obavy u jeho oponentů, kteří podporují současnou „woke“ agendu.



Zatčení Ryana Wesleyho Rutha tak může být jen dalším důkazem toho, jak moc je Trumpova přítomnost v politickém prostředí znepokojující pro určité skupiny, které se snaží zabránit jeho návratu do Bílého domu. Incident také znovu ukazuje, jak jsou politické boje ve Spojených státech stále více vyhrocené a nebezpečné.

Americká média uvádí detaily z pokusu o atentát na Donalda Trumpa: Co je pravda a co spekulace?

Americká média přinesla další podrobnosti o nedávném pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ke kterému došlo během jeho golfové hry na Floridě. Trump se nacházel mezi pátou a šestou jamkou golfového hřiště spolu se svým přítelem a dárcem Stevem Witkoffem, který popsal okamžiky před útokem: „Najednou jsme slyšeli rány, bum, bum, bum.“

Zůstává nejasné, zda Ryan Wesley Ruth, 58letý muž, který byl na místě zatčen, skutečně vypálil směrem k agentům tajné služby. Podle šerifa Martina Williama Snydera byl Ruth při zatčení klidný a bez výrazných emocí. Ruth, který pochází z Havaje, je dlouhodobým příznivcem Demokratické strany a dříve finančně podpořil několik demokratických kandidátů. Jak ukazují záznamy Federální volební komise, mezi zářím 2019 a březnem 2020 přispěl na demokratickou platformu ActBlue částkou přes 140 dolarů.

Sociální sítě Ryana Wesleyho Rutha odrážejí jeho zájem o mezinárodní politiku. Podporoval například Palestinu, Tchaj-wan a ostře vystupoval proti Číně, kterou obviňoval z biologické války v souvislosti s šířením viru COVID-19. Ruthův syn uvedl, že jeho otec „dobrovolně“ cestoval na Ukrajinu, aby poskytl humanitární pomoc ukrajinským jednotkám. Veřejně vyjadřoval svůj odpor k Donaldu Trumpovi, což podle synových slov sdílí „každý rozumný člověk“.

Psali jsme:

Ve světle těchto informací však vyvstávají otázky ohledně Ruthových aktivit a vazeb. V roce 2022 uvedl v rozhovoru pro Newsweek Romania, že pomáhal s náborem zahraničních dobrovolníků pro boj na Ukrajině. Toto tvrzení vyvolává pochybnosti o jeho napojení na různé organizace a služby, které mohou operovat mimo oficiální struktury. Těžko si představit, že by obyčejný občan dokázal bez pomoci vytvořit síť náboru žoldáků pro válečný konflikt.

Navíc, záznamy ukazují, že Ruth byl v letech 2001 a 2002 několikrát obviněn z trestné činnosti, včetně nelegálního držení zbraní a dalších závažných přestupků. V dubnu 2002 byl například obviněn z držení zbraně hromadného ničení, což znovu vyvolává otázky o jeho skutečných schopnostech a možných vazbách na různé organizace.

Je jasné, že pokus o atentát na Donalda Trumpa bude mít značný politický dopad. Druhý podobný incident během dvou měsíců ukazuje, že Trump je pro své oponenty stále hrozbou. Ať už jde o pokusy destabilizovat jeho kampaň, nebo o snahy zvrátit jeho politický comeback, je zřejmé, že jeho přítomnost na americké politické scéně vyvolává silné reakce.

S blížícími se volbami je stále patrnější, že sázky jsou letos vysoké. Nepůjde jen o běžný politický souboj, ale o existenční otázky, které ovlivní nejen Spojené státy, ale i globální politiku.

(jk, ProNews, repro: DJ Trump)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif