Proč mají mladí Němci takové obavy z války?

politika

Mladí Němci jsou čím dál více znepokojeni hrozbou války v Evropě, zejména potenciálním útokem Ruska. Nedávná studie ukázala, že 81 % z nich sdílí tuto obavu, což je důsledek intenzivní politické a mediální kampaně zaměřené na posílení strachu z ruské hrozby.

Proč mají mladí Němci takové obavy z války?
Bruno Kahl
22. října 2024 - 06:05

Je obecně přijímáno, že politiky související s Covid-19 měly devastující dopad na duševní zdraví mladých lidí. Ty časy jsou pryč, ale útok establishmentu na psychiku mladých lidí neustává. Naopak, tlak se zvyšuje, jak jsme přešli od obrazné „války proti viru“ k nutnosti připravit se na skutečnou válku s Ruskem.

Nedávná studie německé pobočky ropného giganta Shell odhalila alarmující skutečnost: největší obavou mladých Němců je vypuknutí plnohodnotné války v Evropě. Podle této studie má 81 % mladých lidí tuto obavu. V roce 2019 to bylo pouze 46 %, informuje server UnHerd.com.

Bylo by snadné připsat tuto změnu současnému geopolitickému napětí v Evropě. Skutečnost je ale mnohem znepokojivější: i když studie nejde do detailů, je zřejmé, že mladí Němci se neobávají jen války mezi NATO a Ruskem, ale konkrétně ruského útoku na Evropu v blízké budoucnosti, jak upozorňují někteří němečtí komentátoři.

Toto je výsledek neúnavné a vysoce nezodpovědné politicko-mediální kampaně vedené v Německu proti Rusku v posledních letech, jejímž cílem je démonizovat Rusko a nafouknout hrozbu Ruska vůči Evropě, zejména vůči Německu. Uveďme například nedávný titulek deníku Bild: „Rusko je připraveno nás napadnout v roce 2030!“ Článek cituje šéfa německé zahraniční zpravodajské služby BND Bruna Kahla, který varuje před „přímou vojenskou hrozbou ze strany Ruska“. A podotýká, že se to stane velmi brzy.



„Nejpozději do konce tohoto desetiletí budou ruské síly pravděpodobně schopny provést útok na NATO,“ uvedl Kahl.„Kreml považuje Spolkovou republiku Německo za nepřítele,“ dodal, přičemž poukázal na to, že Německo je druhým největším podporovatelem Ukrajiny. 

Žádná seriózní osoba nevěří, že by se tento scénář mohl stát realitou: Rusko nemá ani prostředky, ani úmysl zaútočit na západní Evropu. Přesto jsou mladí Němci denně vystavováni takové geopolitické strašácké propagandě, takže není překvapením, že to negativně ovlivňuje jejich duševní stav.

K tomu se přidávají opakované výzvy politického vedení země o nutnosti, aby se Německo „připravilo na válku“, s diskusemi o „budování vnitřní bezpečnosti“ a „východní frontě“, a dokonce o znovuzavedení branné povinnosti a povinné vojenské služby. Například lídr středopravicové CDU Friedrich Merz nedávno prohlásil, že „přes 700 000 mladých lidí ročně“ by mělo být „zapsáno“ k vojenské službě (včetně žen), i když nespecifikoval, co by to znamenalo v případě války.

Mezitím prezident Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) varoval před rostoucími ruskými aktivitami v Německu. „Sledujeme agresivní činnosti ruských zpravodajských služeb,“ uvedl s tím, že špionáž a sabotáž v Německu ze strany Ruska narůstají „jak kvalitativně, tak kvantitativně“. Nicméně neposkytl žádné důkazy.

Psali jsme:

Nakonec, stejně jako v období pandemie, se německý politicko-mediální establishment opět pustil do rozsáhlé propagandistické kampaně zaměřené na vytváření atmosféry strachu založené na iracionálních, neopodstatněných a logicky neudržitelných tvrzeních, a to za účelem dosažení politických cílů, v tomto případě ospravedlnění nového vojenského vyzbrojování proti Rusku. A stejně jako během pandemie jsou to právě mladí lidé, kteří platí nejvyšší cenu. Poté, co jim byla během pandemie ukradena "nejlepší léta", jsou nyní terorizováni nezodpovědnou a potenciálně sebesplňující válečnou propagandou.

(dan, UnHerd.com, repro: zeitzeugen)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::