Proč genderoví lékaři zadržují výsledky výzkumu?

politika

Genderoví lékaři a výzkumníci čelí kritice za zadržování výzkumných dat, která neodpovídají jejich předem stanoveným závěrům o bezpečnosti a účinnosti blokátorů puberty na duševní zdraví pacientů s genderovou dysforií.

Proč genderoví lékaři zadržují výsledky výzkumu?
Ilustrační foto
26. října 2024 - 06:05

Tento přístup, který zkresluje veřejné vnímání problematiky, se nyní dostává do centra pozornosti médií a právních procesů.

V čtvrtečním vydání The New York Times se reportérka Azeen Ghorayshi zabývá rozhodnutím přední genderové klinické specialistky Johanny Olson-Kennedy nezveřejnit výsledky studie o účincích blokátorů puberty na duševní zdraví pacientů s genderovou dysforií. Na začátku této studie, financované Národním institutem zdraví (NIH), očekávala Olson-Kennedy, že mladí pacienti podstupující tuto léčbu zaznamenají snížení příznaků deprese, úzkosti, traumatických symptomů, sebepoškozování a sebevražedných sklonů, a naopak zlepšení tělesného sebevědomí a kvality života. Výsledky však tuto předpověď nepotvrdily, uvádí v komentáři server UnHerd.com.

Místo aby Olson-Kennedy a její tým zveřejnili zjištění, která nebyla v souladu s původními hypotézami, rozhodli se data nepublikovat. Olson-Kennedy sdělila Ghorayshi, že se obává, že by tato zjištění mohla být zneužita kritiky. Bohužel Olson-Kennedy a její tým nejsou v tomto přístupu osamoceni. V oblasti genderové medicíny se stále častěji objevuje vzorec potlačování nepohodlných dat, přičemž věda je podřazována politickým cílům.

Vědci a lékaři v této oblasti často přistupují k výzkumu tak, že si nejprve stanoví požadovaný závěr, jako je například tvrzení, že „genderově potvrzující péče je bezpečná a účinná“, a poté se snaží přesvědčit pacienty, rodiče, zákonodárce i širokou veřejnost, aby přijali tyto závěry. To je v rozporu s ideálem nestranného vědeckého výzkumu, kde by se důkazy měly interpretovat bez ohledu na předem dané názory. Místo toho se genderoví lékaři a výzkumníci často stávají „agenty právních strategií“, kdy se více zaměřují na ochranu svého povědomí a reputace než na zájmy pacientů.



Jedním z příkladů tohoto přístupu byl Evropský kongres o transgenderovém zdraví, který se konal v dubnu 2023 v Killarney, Irsko. Zde výzkumníci prezentovali výsledky, které byly v mnoha ohledech znepokojivé. Přesto se stále drželi tvrzení, že hormonální blokátory puberty a hormonální terapie vedou ke zlepšení duševního zdraví pacientů, a to i přes zjištění, která tomu často odporovala.

Politická atmosféra je vnímaná jako nepřátelská vůči práci genderových lékařů, a proto se někteří cítí oprávněni potlačovat data, která by mohla jejich práci zpochybnit. Tento trend byl potvrzen i nedávno, když se během soudního procesu v Alabamě ukázalo, že Světová asociace pro transgenderové zdraví (WPATH) zasahovala do výsledků systematických přehledů, které si objednala od Johns Hopkins University Evidence-Based Practice Centre. Z původních třinácti klíčových otázek publikovali vědci z průzkumu výsledky pouze ke třem otázkám.

Některé studie jsou dokonce upraveny před jejich publikací, jako tomu bylo v případě studie z roku 2022, kterou novinář Jesse Singal shrnul tak, že „výzkumníci zjistili, že blokátory puberty a hormony nezlepšují duševní zdraví transgenderových dětí na jejich klinice. Poté zveřejnili studii tvrdící opak.“

Při loňské konferenci Americké asociace pro transgenderové zdraví ve městě Denver, Colorado, Kellan Baker poskytl publiku lékařů a výzkumníků rady, jak zvládat veřejné mínění: doporučil jim, aby se vyhnuli specifikům, jako je věk pacientů nebo detaily intervencí, které by mohly vzbuzovat pochyby. Dokonce navrhl vyhnout se i samotnému termínu „genderově potvrzující péče“, protože by mohl v lidech vyvolat mylný dojem, že děti samy rozhodují o své léčbě.

Psali jsme:

V posledních letech se genderová medicína udržuje v polarizovaném politickém klimatu prostřednictvím systematické kampaně potlačování, zkreslování a zneužívání výzkumných dat. Tento přístup narušuje veřejné povědomí o problematice a znesnadňuje pochopení toho, co je skutečně pro pacienty nejlepší. Jakmile se však vědci a média začnou více zabývat těmito praktikami a právní procesy odhalí zákulisní manipulace, zastánci genderově potvrzující péče budou čelit stále většímu tlaku. Budou muset předložit jasné důkazy na podporu svých tvrzení, nebo jejich proklamace o bezpečnosti a účinnosti této péče neobstojí pod tíhou důkazů.

(jar, UnHerd, NYTimes, rerpo: Headline2day)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?