Pro Evropu bude lepší, když vyhraje Trump, říká Vondra

politika

Prezidentské volby v USA se blíží a nyní to vypadá, že má Donald Trump před Kamalou Harrisovou náskok. Europoslanec ODS Alexander Vondra věří, že Trump vyhraje a také říká proč.

Pro Evropu bude lepší, když vyhraje Trump, říká Vondra
Alexander Vondra (ODS)
24. října 2024 - 06:30

Donald Trump v průzkumech před americkými prezidentskými volbami mírně stahuje náskok své protikandidátky Kamaly Harrisové. A podle europoslance a někdejšího velvyslance České republiky ve Washingtonu Alexandra Vondry (ODS) přestává platit efekt "nové koště dobře mete“ a nerozhodní voliči začínají demokratku Harrisovou vnímat více v kontextu.

Podle Vondry leží Američanům nejvíce na srdci stále ekonomika a dle starého sloganu "rozhoduje ekonomika, hlupáci" hraje situace do karet spíše Trumpovi, poněvadž současná demokratická administrativa, ve které slouží Harrisová jako viceprezidentka, se podle Vondry stále potýká s růstem životních nákladů, a to i přes postupně klesající inflaci.

Hned na druhém místě je podle Vondry migrace, která bude rovněž rozhodujícím faktorem.



„Nemá cenu k tomu přistupovat tak, že ti ‚barevní‘, kteří přijdou, volí jenom demokraty a ti bílí jenom republikány. Například je velmi zajímavé, že nových přistěhovalců se nejvíc bojí druhá generace přistěhovalců, která se nedávno usadila, nikoli starousedlíci. Černoch se tedy nejvíc bojí nově přistěhovavšího černocha a Hispánec Hispánce. Ten totiž nejvíc ohrožuje jeho místo na trhu, a proto volí spíše Donalda Trumpa, který chce pravidla migrace zpřísnit,“ prohlásil Vondra pro server iDnes.cz.

Zahraniční politika podle europoslance volby nerozhodne, zejména v přístupu k Ukrajině ale dojde ke změnám, ať už vyhraje ta či ona strana. U Donalda Trumpa je to vcelku očividné, protože ten se svým postojem k válce příliš netají. Opakovaně ve své kampani řekl, že pokud volby vyhraje, válku ukončí do konce roku.

Psali jsme:

Alexander Vondra věří, že volby vyhraje Donald Trump. Pro Evropu to podle něj bude lepší, poněvadž prostořeký republikán je nepředvídatelnější pro jejího hlavního soupeře Rusko.

„Trump funguje lépe na tyhlety autoritáře, protože není předvídatelný a zároveň dokáže být tvrdý,“ míní český europoslanec ODS Vondra.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: iDNEStv)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?