Přítel Orbán? Nerudová a Rajchl na opačné straně barikády

politika

Projev maďarského premiéra Viktora Orbána pobouřil českou europoslankyni Danuši Nerudovou, která by se "styděla" mít ho za přítele. Na Nerudovou zareagoval advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který na europoslankyni nenechal nit suchou.

Přítel Orbán? Nerudová a Rajchl na opačné straně barikády
Jindřich Rajchl (PRO)
11. října 2024 - 06:05

Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) namířila svou kritiku na premiéra Maďarska Viktora Orbána. „Mít za přítele Viktora Orbána jako pan expremiér a někteří čeští europoslanci? Styděla bych se. Za tři měsíce maďarského předsednictví stihl premiér Orbán hlavně šokovat - a to nejen cestou do Moskvy, po které následovalo další bombardování Ukrajiny. Orbán navíc rozdává víza Rusům bez pořádných bezpečnostních kontrol a jeho poradci teď dokonce zpochybňují i maďarský odboj proti sovětské okupaci.

Kdysi prozápadní a reformní politik se proměnil ve spojence režimů, které stojí proti základním hodnotám EU. Už aby tohle předsednictví skončilo a Evropa se mohla vrátit k řešení skutečných problémů svých občanů," napsala Nerudová na sociální síti X.



Výrok Danuše Nerudové nezůstal bez odpovědi. Maďarského premiéra se zastal advokát a předseda PRO Jindřich Rajchl a europoslankyni poslal následující vzkaz: 

„Danuše Nerudová se jala na svém twitterovém účtu kritizovat Viktora Orbána. Že prý by se styděla mít jej za přítele, protože rozdává víza Rusům a jeho poradce prý zpochybnil maďarský odboj proti sovětské okupaci.

Já bych si mladé a pohledné obchodnici s doktorandskými diplomy, vřele doporučoval, aby do těchto hlubokých vod maďarských reálií příliš nezabrušovala, neboť by z nich taky nemusela bez újmy vybrousit.

Když ponechám stranou, že Maďaři vydali ruským občanům v minulých dvou letech 7 víz, zatímco Němci přes 100.000, takže veškeré plky o vpouštění ruských špiónů do Evropy přes Maďarsko jsou jen bruselskou propagandou vůči osobnosti, která netancuje podle jejich notiček, tak to byl právě Viktor Orbán, jenž jako první politik z celého východního bloku již v červnu 1989 u příležitosti obnoveného pohřbu bývalého maďarského předsedy vlády Imreho Nagye, jenž byl po vykonstruovaném procesu v roce 1958 popraven, nalezl odvahu k tomu, že veřejně vyzval sovětská vojska, aby odešla z Maďarska.

Psali jsme:

Chápu, že pro někoho, kdo bez svého "deníčku" nedá dohromady ani datum, kdy Česká republika vstoupila do NATO a EU, se jedná o zcela novou informaci, nicméně o to víc by bylo fajn, aby se neopírala do člověka, jenž riskoval svou svobodu při boji proti totalitě v době, kdy ona ještě tahala kačera po dvoře.

Nicméně z tohoto místa mohu tuto novou posilu Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity ujistit, že se nikdy za přátelské vztahy s Viktorem Orbánem stydět nebude muset. On se jednak s liberálními levičáky moc nepaktuje a jednak ani náznakem netuší, že někdo jako Danuše Nerudová vůbec existuje," vzkázal europoslankyni Nerudové advokát Rajchl. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?