Připravuje Západ zradu Ukrajiny?

politika

Západ ztrácí vůli k dlouhodobé podpoře Ukrajiny, zatímco Putinův vliv roste. S blížící se zimou se zvyšuje tlak na ukončení války, i za cenu ústupků vůči Rusku, což vrhá stín na odhodlání Západu a budoucnost Ukrajiny.

Připravuje Západ zradu Ukrajiny?
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
23. října 2024 - 07:22

Západ, který je stále více rozdělen, začíná hledat způsoby, jak ukončit svou podporu odporu proti Putinově invazi, komentuje agentura Bloomberg. Zvláště závažná je situace v Evropě, kde státy čelí ekonomickým a energetickým problémům a zoufale touží po konci konfliktu, a to i za podmínek, které by nevyžadovaly úplnou kapitulaci Ukrajiny. 

Pokud by Donald Trump vyhrál příští prezidentské volby v USA, je všeobecně předpokládáno, že vzhledem k jeho sympatiím k Putinovi bude pro Ukrajinu situace ještě horší. I kdyby byla zvolena Kamala Harrisová, očekává se, že by se Washington pokusil o uzavření mírové dohody, protože nevidí žádnou reálnou šanci na ukrajinské vítězství, a to i přes dosavadní pomoc ve výši 175 miliard dolarů.

Západní pozornost se mezitím odvrací směrem k válkám na Blízkém východě, což je pro prezidenta Zelenského tragickým neštěstím. Americké zbraně směřující do Kyjeva ubývají a většina západních vlád se nyní soustředí na Izrael a Írán, zatímco ruské jednotky postupují.

Když se podíváme blíže, vidíme, jak Rusko získává stále účinnější zbraně. Severní Korea dodává Putinovi munici za zlomek ceny, za kterou Západ dodává Ukrajině. Existují také zprávy o výrobě ruských dronů v Číně s využitím čínské odbornosti. Ukrajinci jsou rovněž rozhořčeni kvůli podezření, že Rusové zneužívají nelegální připojení ke Starlinku pro posílení svých schopností sledování a velení, přestože Elon Musk popírá, že by tím Rusku pomáhal.



Další zásadní problém představuje dodávka íránských balistických raket do Ruska, které zasahují ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Tento rok se mnoho Ukrajinců bude muset obejít bez elektřiny a tepla, což bude obrovským úderem pro morálku. Přesto Spojené státy stále odmítají umožnit Ukrajině použít americké zbraně k obdobným protiútokům.

I když Zelenského nedávná cesta po Evropě zajistila podporu rétoriky, konkrétní výsledky byly skromné. Nový generální tajemník NATO Mark Rutte sice prohlásil, že podpora Ukrajiny je zásadní pro kolektivní bezpečnost, ale v soukromí evropské národy touží po obnovení levného přístupu k ruské ropě a plynu. Dodávky evropské munice na Ukrajinu jsou stále více omezovány pomalou výrobou, což platí i pro USA.

Samotná Ukrajina se potýká s téměř třemi lety války, kdy bylo považováno za vlastizradu mluvit o jakémkoli jiném výsledku než o vítězství. Dnes však stále více lidí hovoří o nutnosti vyjednávání, neboť si uvědomují, že je nepravděpodobné, že by se podařilo ruské síly z Donbasu vytlačit. Letní útok Ukrajinců na ruský region Kursk sice krátce vzbudil naděje, ale nakonec byl jen dalším neúspěšným pokusem.

Psali jsme:

Rok 2024 je pro Putina úspěšný, zatímco pro Zelenského je to rok obtížný a smutný. V Chorvatsku nedávno řekl, že „slabost jakéhokoli z našich spojenců bude pro Putina inspirací. Proto žádáme o posílení našich bezpečnostních záruk, našich zbraní a naší budoucnosti po této válce.“

Zelenskyj má pravdu. Ale přesvědčit zahraniční politické lídry, aby pokračovali v podpoře Ukrajiny, je stále těžší. Západní veřejnost má své vlastní problémy a válka na Ukrajině je pro mnohé z nich už "otravná" a i. západní lídři nyní ukazují, že nemají dostatečnou vůli k dlouhodobému konfliktu.

(jk, bloomberg.com, repro: GTufano)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?