Připravuje Miroslav Kalousek politické zemětřesení?

politika

Jeden z nejvýraznějších představitelů české pravice a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zůstává i nadále v centru pozornosti domácí politické scény, ačkoliv v současné době nezastává žádnou oficiální politickou funkci.

Připravuje Miroslav Kalousek politické zemětřesení?
Miroslav Kalousek (TOP 09)
10. září 2024 - 07:22

Přesto Kalouskův vliv a jeho kritika vůči současné vládě vedené pětičlennou koalicí neustávají. Kalousek, známý svou nekompromisní rétorikou, se v posledních měsících ostře vyjadřuje především k fiskální politice kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a dalším krokům vlády, které považuje za chybné.

V politických kruzích se již nějakou dobu spekuluje, že by Kalousek mohl stát za vznikem nové politické strany. Klíčovým momentem pro tuto možnost mohou být nadcházející krajské a senátní volby. Ačkoli tyto volby nejsou přímo rozhodující pro vládní koalici, mohly by signalizovat nespokojenost voličů se současnou politikou. Pokud koalice výrazně neuspěje, může to být impulzem k oznámení vzniku nového politického subjektu.

Kalousek již jednou úspěšně stál u zrodu nové strany - TOP 09, kterou vytvořil po odchodu z KDU-ČSL a kterou dovedl k významnému úspěchu. Je tedy pravděpodobné, že by mohl znovu využít své politické zkušenosti k vytvoření nového pravicového subjektu. Důležitým faktorem bude, kolik současných poslanců by Kalousek dokázal přesvědčit, aby se k jeho nové straně přidali. Je možné, že by mohlo jít o nespokojené členy vládní koalice, zejména z řad ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09, případně o některé poslance z SPD.



Současná vládní pětikoalice se nachází v komplikované situaci, kdy v podstatě preference všech vládních stran klesají. ODS, jako nejsilnější strana, čelí interní kritice a část poslanců nemusí být spokojena s vedením premiéra Fialy. Podobná situace panuje i v KDU-ČSL, kde se preference pohybují na hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny, což může vést k frustraci členů strany a hledání nové politické platformy.

TOP 09, kterou Kalousek zakládal, prochází krizí a její preference se pohybují kolem hranice 5 %. Vedení předsedkyně Markéty Pekarové Adamové čelí interním neshodám, což by Kalouskovi mohlo otevřít dveře k získání části poslanců zpět na svou stranu. Strany jako STAN a SPD rovněž čelí vnitřním problémům, které by mohly Kalouskovi poskytnout další potenciální rekruty.

Psali jsme:
Síkelovu medicínu teď ochutná celá EU, věští Vidlák


V případě, že by Kalouskovi skutečně podařilo přetáhnout několik poslanců do své nové strany, mohl by vytvořit politickou sílu, která by výrazně ovlivnila současnou vládu. Pokud by se mu podařilo získat alespoň osm poslanců, nová strana by se stala významným hráčem v Poslanecké sněmovně, což by mohlo mít vážné důsledky pro stabilitu současné pětikoalice.

Ať už se jedná o spekulace nebo skutečné plány, nelze politické kroky a strategie Miroslava Kalouska podceňovat. Jeho případný návrat do čela nové politické strany by mohl znamenat velký problém pro současnou vládu a českou pravici jako celek. Na odpovědi si však budeme muset počkat do období po volbách.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif