Primátor Svoboda se probudil. Další epizoda politického kabaretu

politika

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se po dlouhém období ticha a nečinnosti vrátil na scénu. Je ale jeho náhlý "záchvat aktivity" opravdu něčím víc než jen dramatickým a dobře sehraným kosmetickým gestem?

Primátor Svoboda se probudil. Další epizoda politického kabaretu
Bohuslav Svoboda, pražský primátor
19. října 2024 - 06:05

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se po dlouhém období ticha a nečinnosti vrátil na scénu. Alespoň to tak vypadá podle jeho nedávného prohlášení, kde požaduje okamžitou rezignaci obviněných představitelů Dopravního podniku Praha (DPP). Je však jeho náhlý "záchvat" aktivity opravdu něčím víc než jen kosmetickým gestem?

Svoboda dlouho působil dojmem, že jeho role je spíše ceremoniální než výkonná. Zatímco hlavní město čelilo řadě závažných problémů (od korupčních skandálů přes neefektivní řízení až po nejasné směřování klíčových projektů) primátor zůstával v ústraní. V očích mnoha občanů se stal spíše symbolickou figurkou, než skutečným lídrem, který by měl Prahu vést.



Nyní, kdy se policie opět zajímá o aktivity DPP, Svoboda vystoupil s dramatickým požadavkem na okamžitou rezignaci obviněných členů vedení a vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele do konce října. Tento krok by měl zřejmě demonstrovat jeho rozhodnost a schopnost jednat. Ale je tomu skutečně tak? Nebo se spíše jedná o pozdní reakci na dlouhodobě zanedbanou situaci? Skandály kolem DPP nejsou nové a v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr už dávno zazněla jména lidí, kteří měli být vyměněni. Proč tedy až teď?

Ačkoliv může jeho krok na první pohled vypadat jako důkaz snahy o obnovu důvěry v městské instituce, skeptici by mohli namítnout, že jde spíše o snahu odvést pozornost od vlastního podílu na nečinnosti. Svoboda nebyl během svého působení v čele Prahy aktivním hráčem a otázkou zůstává, zda má nyní vůbec dostatek politické vůle a podpory, aby situaci v DPP skutečně změnil.

Psali jsme:

Místo skutečných řešení a dlouhodobého přístupu se zdá, že jsme opět svědky klasické politické taktiky – „odříznout hlavu“ obviněným, ukázat veřejnosti, že něco se děje, a dál nechat věci běžet postaru. Otázkou zůstává, zda bude primátor po tomto vystoupení dál jednat, nebo se opět stáhne zpět do stínů politické nečinnosti.

Ve chvíli, kdy pražská politická scéna stále více připomíná boj o moc a vliv, občané Prahy by si zasloužili více než jen další epizodu tohoto nekonečného divadla.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::