Prezident chyboval ve volební kampani, trestu unikne. Hamplová v ráži

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová si prošla protokol o kontrole financování volební kampaně prezidenta Petra Pavla a veřejně sdílela oficiální podklady. A k protokolu si neodpustila jízlivou poznámku.

Prezident chyboval ve volební kampani, trestu unikne. Hamplová v ráži
Petr Pavel, prezident ČR
15. října 2024 - 06:05

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) nedávno zveřejnil závěry kontrol prezidentských kampaní z loňského roku. Mimo jiné se zaměřil na kampaň současné hlavy státu Petra Pavla, kde poukázal na několik pochybení. Jenže Pavel se jakémukoli postihu vyhne, a to díky imunitě. Úřad však také upozorňuje na to, že s nimi Pavel vůbec nekomunikoval.

Úřad v úvodu kontrolní zprávy ohledně kampaně prezidenta Petra Pavla vyjmenovává několik bodů, kdy mohlo dojít k pochybení. Současně však ve svých závěrech zdůrazňuje, že kontrola nemohla být provedena v původně zamýšleném rozsahu, protože Pavel s úřadem nekomunikoval. Podle úřadu tak i po ukončení kontroly kampaně zůstávají nezodpovězeny některé důležité otázky, informoval server iDnes.cz



K závěrů a průběhu kontroly samotné se vyjádřila na sociální síti facebook nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která se nestačí divit. 

„Prezident republiky a protokol o kontrole financování jeho volební kampaně (odkaz najdete ZDE). Ale jestli si chcete zachovat poslední špetky iluze, že tu zákony a povinnosti platí pro každého, nečtěte ho. Je to čtení opravdu pro otrlé. Neuvěřitelné.

PS: Některým nejde načíst, tedy alespoň příklad - ve zprávě najdete:

- “mlčení kontrolované osoby" 
- “na zaslané výzvy nereagoval"
- “zaslaná výzva byla ignorována" 

“Úřad proto začal shromažďovat alespoň některé podklady od osob, které kandidátovi v kampani dodávaly služby (tzv. povinné osoby ve smyslu § 5 odst. 2 písm. a) kontrolního řádu). V návaznosti na poznatky získané od povinných osob Úřad doplnil původní požadavky a 8. 3. 2024 zaslal PP třetí (doplněnou) výzvu. I ta byla doručena tzv. fikcí. Oprávněná osoba se i tentokrát do datové schránky později (3. 5. 2024) přihlásila, výzva však i tentokrát zůstala ignorována.”

Psali jsme:

Co k tomu chcete říct? Kdyby obec, podnikatel, občan, zkrátka kdokoli z nás, cokoli ignorovali, těžce by to odnesli," napsala k závěrům protokolu o kontrole volební kampaně senátorka Hamplová.


(jar, prvnizpravy.cz, repro: čt24)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?