Překročení červené linie: Maďarsko napadne rozhodnutí EU

politika

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že Budapešť plánuje napadnout rozhodnutí Evropské unie o přidělení 1,4 miliardy eur ze zmrazených ruských aktiv na vojenskou podporu Ukrajiny.

Překročení červené linie: Maďarsko napadne rozhodnutí EU
Viktor Orbán, maďarský premiér
26. června 2024 - 07:03

Szijjártó tato prohlášení učinil během tiskové konference v Lucemburku 24. června, jak informoval server HVG.hu.

Ministr uvedl, že EU překračuje „červenou linii“ tím, že využívá 1,4 miliardy eur z těchto aktiv k financování dodávek zbraní Ukrajině, a to navzdory odporu Maďarska. Lamentoval, že „válečné nadšení zaslepilo ty, kteří rozhodují“ v rámci EU, a varoval, že Maďarsko zvažuje „právní cesty“ k napadení tohoto rozhodnutí.

Szijjártó zdůraznil, že tento krok představuje dlouhodobá rizika pro fungování Evropské unie.

Podle zpráv z 24. června schválily země EU počáteční tranši až 1,4 miliardy eur z výnosů ze zmrazených ruských aktiv na vojenskou pomoc Ukrajině.

Hlavní diplomat EU Josep Borrell upřesnil, že Maďarsko, které se zdrželo dřívější dohody o využití fondů ze zmrazených ruských aktiv na nákup zbraní, by nemělo být zapojeno do rozhodování o jejich využití. Borrell zdůraznil, že přístup zahrnoval právní úvahy. Úředníci však varují, že Maďarsko stále má moc vetovat sankce EU, které udržují zmrazená ruská aktiva.



Ministr Szijjártó rovněž vyjádřil znepokojení nad tím, že taková rozhodnutí by mohla narušit důvěru mezi členskými státy EU a vytvořit precedens pro budoucí využívání zmrazených aktiv. "Tato opatření by mohla vést k destabilizaci jednoty Evropské unie a podrývat základní principy, na kterých je Unie postavena," dodal.

Maďarsko se dlouhodobě staví proti vojenské podpoře Ukrajiny a vyzývá k mírovému řešení konfliktu. Tento postoj opakovaně vedl ke střetům s ostatními členskými státy EU, které podporují Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi.

Kritici uvádějí, že maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána udržuje blízké vztahy s Moskvou a často se snaží blokovat nebo oslabovat sankce proti Rusku. Na druhé straně Maďarsko argumentuje, že jeho postoj vychází z pragmatických důvodů a snahy minimalizovat dopady konfliktu na maďarskou ekonomiku a obyvatelstvo.

Očekává se, že nadcházející jednání v Bruselu budou napjatá, protože ostatní členské státy budou tlačit na pokračování podpory Ukrajiny, zatímco Maďarsko bude hledat způsoby, jak zablokovat nebo alespoň zmírnit nové opatření.

Psali jsme:

Situace se dále komplikuje faktem, že Evropská unie hledá způsoby, jak zvýšit tlak na Rusko a zároveň poskytnout Ukrajině potřebnou podporu. Jakékoli zdržení nebo blokace by mohly mít vážné důsledky pro ukrajinskou obranu a celkovou stabilitu regionu.

V následujících týdnech se bude bedlivě sledovat, jak se situace vyvine a zda Maďarsko skutečně přistoupí k právním krokům proti rozhodnutí EU. Tento spor by mohl mít dalekosáhlé dopady nejen na vztahy v rámci EU, ale i na celkovou geopolitickou situaci v Evropě.

(dan, hvg.hu, foto: arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?