Potkal Rajchla a teď si drbe hlavu šamponem Václava Havla

politika

34. výročí sametové revoluce přineslo i několik kuriozit. Jednou z nich bylo sektání mladého youtoubera s advokátem a předsedou strany PRO Jindřichem Rajchlem. Mladíkova intelektuální prázdnota snad zaskočila i youtoubera samotného.

Potkal Rajchla a teď si drbe hlavu šamponem Václava Havla
Jindřich Rajchl (PRO)
19. listopadu 2023 - 06:05

Předsedu strany PRO Jindřicha Rajchla se během výročí sametové revoluce snažil do rozpaků uvést youtuber Jan Špaček ve svém pořadu Fabulace. Nabídl mu "šampon Václava Havla“. Rajchl se však vykolejit nenechal, zato se opřel do současných "zdegenerovaných studentů“, kteří neznají Havlovy Ideály a nemají ponětí, co se před sametovou revolucí odehrávalo. 

„Dobrý den, pane Rajchle. Můžu vám nabídnout dárek?“ zastavil předsedu strany PRO youtuber Špaček, známý natáčením ne příliš povedených rozhovorů s politiky.

Šampon Václava Havla,“ pokračoval Špaček a ukázal Rajchlovi šampon s etiketou prezidenta Václava Havla.

„Já nevím, co to je za šampon, takže...“ pousmál se rozpačitě Rajchl. 

„To je šampon Václava Havla, je to vlastně šampon věnovaný tomuhle prezidentovi. Má v sobě hodnoty demokracie, lidských práv,“ vysvětlil Rajchlovi Špaček.

„A jak jste je tam dostali, ty hodnoty?“ zeptal se Rajchl. 

„No, je tam 77 aktivních látek proti odcházení vlasů, když vaše hlava nevzkvétá,“ pokračoval ve své osvětě youtouber.



„Moje hlava vzkvétá, já si na nedostatek vlasů nemusím stěžovat,“ odvětil Rajchl, načež se chopil příležitosti a zeptal se mladého Špačka na to, jak on sám vůbec vnímá postavu bývalého prezidenta Václava Havla.

„Jak vy si pamatujete Václava Havla? Znáte jeho myšlenky? Víte o něm něco? Co v roce 89 propagoval? Znáte třeba jeho divadelní tvorbu a podobný věci? Jaký byl jeho život před rokem 89?“ zeptal se Rajchl Špačka.

„No, já nejenom to, já něco dělám proaktivního, já tady šířím jeho myšlenky prostřednictvím toho šampónu,“ řekl youtuber a dodal, že Havlovy myšlenky jsou lidská práva.

To už bylo zřejmě na Rajchla přespříliš a tak se naplno chopil pozice "moderátora".

„Současní studenti, vy si berete do pusy ideály, o kterých vůbec nic nevíte, vy jste je nezažili, vy nemáte nejmenší šajn o tom, co tady před rokem 89 bylo. V podstatě si hrajete jenom na určitý vyslance těch myšlenek, ale reálně jste jenom pozéři. Vy jste neskuteční pozéři, kteří nezažili, co to je, o něco bojovat, máte plnou pusu myšlenek, které vůbec nechápete a ani o nich nic nevíte,“ spustil Rajchl, nad jehož slovy mladý youtouber jen tupě zíral. Následně také Rajchl označil Špačka za ztělesnění pseudointeligence.



„Bohužel, to, co jsme dřív měli, skvělé vzdělání, tak se dnes změnilo v pseudointeligenci. A to, co tady předvádíte, je dokonalá pseudointeligence. A mě to strašně mrzí. Je pro mě obrovským zklamáním, kam se studenstvo v současné době dostalo,“ prohlásil Rajchl, načež se maldý influencer zmohl jen na slavný výrok, který je se jménem Václava Havla spojen: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ 

„Ano, to je jediné heslo, které jste se naučil, a ani neznáte jeho význam, ani ho nechápete,“ odvětil mu bez zaváhání Rajchl s tím, že Špačkovi doporučil, aby se vše doučil, získal vzdělání a pochopil hloubku toho problému. 

„A nejenom hloupě a slepě papouškovat hesla, který vám někdo někde řekl ve škole, a kterým sám nerozumíte. Zkuste to, nastudujte si to,“ řekl Špačkovi Rajchl a také mu poradil, aby začal myslet sám za sebe a aby začal používat kritické myšlení.

Psali jsme:

Poté Rajchl odešel a zanechal tak evidentně zaskočeného mladíka dál v jeho úvahach. Z konce videa je patrné, že se Špaček po "srážce s inteligencí" jen tak nedostane. Útěchou mu budiž alespoň ten šampon, který mu zbyl. Očividně, když mu už ta jeho mladá hlavička nevzkvétá, tak by se mu mohl hodit.

Rajchl pak video kolující na sociální síti TikTok sdílel na svém facebooku s ironickou poznámkou – „byl jsem konfrontován“.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: screen tiktok)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?