Poslanci opět vzkázali lidem: Trhněte si! Referendum nebude

politika

Sněmovní petiční výbor projednával petici o vypsání referenda o přijetí eura, kterou předložila strana PRO pod vedením advokáta Jindřicha Rajchla. Zaznělo silné varování, že přijetí eura a vstup do eurozóny by znamenal ztrátu suverenity.

Poslanci opět vzkázali lidem: Trhněte si! Referendum nebude
Jindřich Rajchl (PRO)
6. září 2024 - 06:30

Během veřejného projednávání petice o vypsání referenda o přijetí společné evropské měny se 16 144 podpisy před sněmovním petičním výborem Rajchl pronesl, že podle něj jde o vůbec hlavní aktuální politické téma. 

„Z mého pohledu je měna naprosto zásadním pilířem suverenity státu. Pokud se vzdáme vlastní měny, vzdáváme se suverenity,“ řekl důrazně Rajchl a varoval, že přojetí eura by znamenalo pro Českou republiku katastrofu. 

„Přijetí eura znamená spojení s Evropskou unií na věčné časy,“ pokračoval Rajchl s tím, že se jedná o závazek, z něhož není návratu a s "eurosojuzem" bychom tak byli svázáni na "věčné časy“.

Právě kvůli tomu, že prakticky není možné z eurozóny odejít, jde podle Rajchla o téma, které se netýká jen současné a příští vlády, ale jde o rozhodnutí, které bude mít na občany dopady v mnohem delším časovém horizontu a přesahuje mandát jakékoli vlády.



„Proto o tom nemůže rozhodnout žádná vláda. Vždy, když slyším diskuse o tom, jestli by to pro nás bylo výhodné, či nikoliv. Tak za sebe říkám, že chybí hlavní kontext: co chtějí lidé. Pouze ti mohou rozhodnout o takto zásadním kroku,“ zdůraznil šéf strany PRO, podle kterého nás další země Evropské unie v eurozóně chtějí, neboť je to pro ně výhodné. „Ne pro nás,“ řekl důrazně Rajchl a odmítl, že by euro bylo nějak zvlášť výhodné pro podnikatele či by nás zvládlo ochránit před inflací.

Opak je podle Rajchla pravdou a myslí si, že po přijetí eura lze očekávat zdražování a také že bychom přišli o možnost ovlivňovat měnovou politiku skrze naši centrální banku. A zabránit by nešlo podle jeho názoru ani pozdějšímu možnému rozhodnutí na zrušení hotovosti.

„Rozhodnout mohou jedině občané,“ řekl Rajchl a prohlásil, že pokud bude petice zamítnuta, tak půjde o vzkaz, že jsou poslancům občané ukradení.

Vrchní ředitel sekce hospodářské strategie a politiky Ministerstva financí David Prušvic souhlasil s tvrzeními, že by došlo ke ztrátě měnového kurzu coby tlumiče ekonomických šoků a ten by pak nemohl eliminovat rozdíly v cenách a ve mzdách a současně by došlo k omezení nezávislosti měnové politiky.

Psali jsme:

Prušvic také zdůraznil, že mzdy a ceny v České republice se stále nepřiblížily těm ve zbytku EU a je zde potenciální riziko, že při přijetí jednotné evropské měny by mohlo docházet k většímu růstu cen, nežli jaký je průměr Evropské unie.

Nakonec přítomní poslanci sice podpořili "vzít na vědomí" argumenty, které během rozpravy zazněly, avšak většinová shoda nebyla na tom, aby se argumenty uvedenými v petici zabývalo Ministerstvo financí a zohlednilo je ve své činnosti. 

„Poslanci opět vzkázali občanům této republiky, že je jejich názor nezajímá a budou si rozhodovat po svém,“ zhodnotil rozhodnutí petičního výboru Rajchl.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: