Polský premiér vyzývá iniciátory Nord Streamu k mlčení

politika

Polský premiér Donald Tusk v sobotu reagoval na zprávy, které znovu otevřely otázku, kdo odpovídá za zničení plynovodů Nord Stream v roce 2022. Tusk prohlásil, že iniciátoři projektu plynovodu by se měli „omluvit a mlčet“.

Polský premiér vyzývá iniciátory Nord Streamu k mlčení
Donald Tusk, polský premiér
19. srpna 2024 - 07:03

Tento komentář přišel poté, co jeden z jeho zástupců popřel tvrzení, že Varšava měla podíl na poškození plynovodu.

Wall Street Journal ve čtvrtek uvedl, že za vyhozením plynovodů Nord Stream 1 a 2 do povětří v září 2022, což byl dramatický akt sabotáže, který odstřihl Německo od klíčového zdroje energie a zhoršil energetickou krizi v Evropě, stojí ukrajinské úřady.

Německo bylo partnerem Ruska v projektu plynovodu. Polsko dlouhodobě tvrdí, že projekt Nord Stream ohrozil jeho bezpečnostní zájmy.

„Všem iniciátorům a patronům Nord Streamu 1 a 2: Jediné, co byste dnes měli udělat, je se omluvit a mlčet,“ napsal Tusk v sobotu na sociální síti X.

Tusk se zřejmě odkazoval na tvrzení bývalého šéfa německé zahraniční zpravodajské služby BND, Augusta Hanninga, který v rozhovoru pro německý deník Die Welt prohlásil, že útok na plynovody Nord Stream musel mít podporu Polska. Hanning uvedl, že Německo by mělo zvážit požadování odškodnění od Polska a Ukrajiny.



Hanning, který odešel do důchodu z pozice šéfa zpravodajské služby, nepředložil žádné důkazy na podporu svého tvrzení. Někteří pozorovatelé upozorňují, že sloužil pod bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem, který později pracoval pro ruské státní energetické společnosti, včetně Nord Streamu, informuje server ArabNews.com.

Krzysztof Gawkowski, místopředseda polské vlády a ministr pro digitální záležitosti, důrazně popřel zprávy, že by Polsko a Ukrajina poškodily plynovod Nord Stream v rozhovoru pro televizní stanici Polsat v pátek.

Gawkowski tvrdil, že komentáře bývalého člena německé zpravodajské služby byly „inspirovány Moskvou“ a měly za cíl destabilizovat země NATO.

„Myslím, že toto je zvuk ruské dezinformace,“ dodal.

Ve středu polští prokurátoři potvrdili, že obdrželi zatykač na Ukrajince, kterého Německo hledá jako podezřelého v souvislosti s útokem na plynovod, ale že opustil zemi dříve, než mohl být zatčen.



Projekt Nord Stream, který zahrnoval dva plynovody určené k přepravě plynu z Ruska do Evropy po dně Baltského moře, pokračoval navzdory opozici ze strany Polska, USA a Ukrajiny.

Tyto plynovody umožnily Rusku posílat plyn přímo do západní Evropy, čímž obešly Polsko a Ukrajinu. S veškerým plynem, který dříve procházel přes jejich území, se Varšava a Kyjev obávaly ztráty obrovských částek na tranzitních poplatcích a politického vlivu, který přinášelo ovládání přepravy plynu.

Psali jsme:

Wall Street Journal ve svém čtvrtečním článku uvedl, že mluvil se čtyřmi vysoce postavenými ukrajinskými představiteli obrany a bezpečnosti, kteří buď přímo participovali na plánu, nebo o něm měli přímé informace. Všichni tvrdili, že plynovody byly legitimním cílem v rámci obranné války Ukrajiny proti Rusku. Ukrajinské úřady tato tvrzení popírají.

Nord Stream 1 byl dokončen a uveden do provozu v roce 2011. Nord Stream 2 byl dokončen až na podzim roku 2021, ale nikdy nebyl uveden do provozu kvůli plnohodnotné invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022.

(jk, arabnews, repro: wiadomości)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: