Politický pat ve Francii odhaluje autoritářskou stránku Macrona

politika

Pařížská olympiáda skončila a spolu s ní i „příměří“, které pozastavilo politiku, zatímco Francie hostila světovou sportovní elitu. Nyní, když se Francouzi vracejí z letních prázdnin, začíná opět vážná práce vládnutí.

Politický pat ve Francii odhaluje autoritářskou stránku Macrona
Emmanuel Maron, prezident Francie
27. srpna 2024 - 07:22

Je zde však jeden problém: žádná strana nemá většinu a Emmanuel Macron nechce jmenovat kandidáta na premiéra navrženého Novou lidovou frontou (NFP), která je největší stranou - ačkoliv bez většiny - ve volbách z počátku letošního léta.

Macron se setkává se zástupci NFP i ostatních francouzských stran, aby zajistil, že se najde možnost, která je nejlepší pro „stabilitu“. To je typický Macron. Stejně jako u „Velké debaty“, která následovala po protestech žlutých vest, uvrhne zemi do chaosu a poté apeluje na konsensus a umírněnost, čímž nabízí obraz demokracie a politického procesu, zatímco ve skutečnosti zůstává moc v rukou Cézara.

Volby přinesly situaci, kdy měla pravice nejvíce hlasů, ale systém to přeložil tak, že levice získala největší podíl křesel, uvádí server UnHerd.com. Celou dobu je moc stále soustředěna ve stále více dezorientovaném středu. Nepořádná logika Čtvrté republiky se rekonstituovala v rámci Páté a Macron se nyní ocitá se třemi možnostmi, z nichž žádná není ideální pro něj ani pro národní stabilitu, po které tvrdí, že touží.



První z nich je „technická vláda“, kterou prosazuje současný premiér Gabriel Attal. Ta by zahrnovala přijatelné tváře levice i pravice, které by se spojily kolem reformního programu za účelem národní jednoty. Attal otevřel dveře možnosti, že premiér této koalice nemusí pocházet z „centrálního bloku“, což je otevření směrem k levému středu v rámci NFP.

Tento přístup se však zdá být nepravděpodobný. Na pravici Laurent Wauquiez - který vede disidentskou frakci Les Républicains, jež se nespojila s Rassemblement National (RN) - odmítl vstoupit do jakékoliv koalice. Na levici zůstává jednota NFP překvapivě silná navzdory interním hádkám a ani Macronisté se nezdají, že by sami věřili v tento plán. Připravují rozpočtovou úspornou politiku navrženou tak, aby „omezila manévrovací prostor“ jakékoli budoucí vlády, jak uvedl jeden ministerský poradce.

Další možností je ta logická - a možná jediná ústavní - umožnit NFP jmenovat svého vybraného kandidáta, Lucii Castets, a čekat, až se vláda kvůli své menšinové pozici zhroutí. Macron to však dosud odmítal, a ostatní Macronisté tento nápad také nesnášejí. Attal uvedl, že centristický blok v parlamentu bude vetovat jakoukoli vládu, která by obsahovala ministry ze strany Jeana-Luca Mélenchona, La France Insoumise (LFI). Mélenchon tento víkend na Attalovu výzvu reagoval tím, že navrhl možnost vlády NFP bez ministrů LFI, čímž napodobil původní Lidovou frontu, která vylučovala Francouzskou komunistickou stranu z ministerských pozic.

Psali jsme:

Jiné postavy z centristického bloku, jako François Bayrou, však naznačily, že problémem je program NFP, nikoli přítomnost spojenců Mélenchona. Obávají se, že pokud by Macron stanovil takový precedens pro vládnutí dekretem a pokud by RN byla v nepříjemné situaci, kdyby se navrhované zrušení důchodové reformy dostalo k hlasování, levice by mohla prosadit reformy, které by zanechaly jejich odkaz v troskách.

I když by jmenování Castetsové mohlo být pro ústavu nejméně problematickou možností, „legálnost“ není zřejmě „primární starostí [Macrona]“, podle výše zmíněného ministerského poradce. To otevírá další možnost: Macron jmenuje premiéra, kterého chce, bez ohledu na demokracii a volby. LFI uvedla, že v případě takového kroku zahájí proti němu impeachment podle článku 68 Ústavy s argumentem, že prezident by jednal „v rozporu se svými povinnostmi“ tím, že odmítne jmenovat široce akceptovaného kandidáta.

Zda by to prošlo, není jasné: zbytek levice by se mohl dobře připojit k LFI a hlasovat pro impeachment, což by RN dalo rozhodující roli. I kdyby se soupeřící strany rozhodly Macrona ponechat na místě, prokázal by svým kritikům, že je vůdcem s autokratickými instinkty a omezeným respektem k demokracii.

Ať už si francouzský prezident vybere kteroukoliv z možností, jeho zrak směřuje k příštímu roku. Ten se zdá být rokem patu a dysfunkce, ale příští červenec může vyhlásit další volby. Jakákoli vláda, která se vytvoří, bude jen omezenou přestávkou od diktátu císaře Emmanuela.

(jk, UhHerd.com, repro: TF1info)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: