Politici lžou a lidé mají vztek, komentuje Šik dění v Anglii

politika

Ekonom Pavel Šik okomentoval masivní demonstrace v Londýně, které unikly pozornosti většině našich mainstreamových médií. A popsal náladu v Británii, která je podle něj na bodu varu.

Politici lžou a lidé mají vztek, komentuje Šik dění v Anglii
Násilí v Southportu
1. srpna 2024 - 06:30

„Upřímně, je mi těch chlapů u britský policie líto. Žádné české mainstreamové médium, natož veřejnoprávní, nezveřejnilo zprávu, že se v sobotu v Londýně konala asi největší demonstrace svého druhu. Kolem 100 tisíc lidí přišlo na shromáždění svolané Timmym Robinsonem, zarytým odpůrcem islámu a volali hesla jako "Chceme zpátky naši zemi". Robinson z mladého ultrapravicového chuligána vyrostl v politickou osobnost se stále vzrůstající podporou, i když oficiálně s ním nikdo nechce nic mít a je pravidelně zatýkán dokonce i na průvodu proti antisemitismu.

Zároveň se ten den konala demonstrace britské levice proti rasismu a fašismu a navrch šla městem ještě trans paráda. Nálada v Británii je na bodu varu a britští policisté zaručovali, aby se lidi nepobili.
 
Žádný div, že nespokojenost stoupá, situace v Británii není zrovna růžová, počet bankrotů v Anglii a Walesu dosahuje rekordů. Oproti minulému roku vykazuje 17% nárůst a je třetí nejvyšší v historii sahající až do roku 2000. Propad na trhu bydlení zasáhl stavebnictví, služby a obchod jsou postiženy poklesem spotřebitelské poptávky.



Sunakovo plán s odsouváním migrantů do Rwandy selhal, nová vláda si zatím hledá zahraničně politickou půdu, ale podle mého bude Starmer neschopný a co se týká migrace, nepodnikne nic, naopak. 

I když se BBC omezila při pojmenování útočníka, který v Southportu u Liverpoolu zabil nyní už tři děti (třetí zemřelo) a další včetně dospělých těžce zranil, jako "místního mladíka", iRozhlas - ve jménu hesla nikdo nemá nárok na svá fakta - napsal dokonce, že se narodil v Británii dle notiček Reuters, policie tvrdí, že 17letý podezřelý v Británii vyrostl, což převzal i New York Times, sociální sítě jsou si zcela jisté, že se nejmenoval John Smith, dle faktčekerů se ale nejmenoval ani Ali Al-Shakati.

Psali jsme:

Na jedné straně je pochopitelné, že média i politici lžou, protože nálada v Southportu vře a lidé chtěli vzít útokem místní mešitu. Na druhé straně je to právě možná tohle nekonečné obelhávání veřejnosti, co lidi podporuje ve vzteku. Navíc, když média vzápětí dodají, že u protestů v v Southportu se jedná o extrémní pravici.

Těch policajtů je mi prostě líto," uzavřel komentář na svém facebookovém profilu Pavel Šik.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: sky news)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: