Policejní odbory se nechaly opít rohlíkem, glosuje Hašek

politika

Policejní odbory zrušily protest před Úřadem vlády, jenž se měl konat příští týden. Odbory teď vyhodnocují nabídku ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na opakované zvýšení platů s výhledem na další tři roky.

Policejní odbory se nechaly opít rohlíkem, glosuje Hašek
Michal Hašek (PRO)
10. září 2024 - 16:50

Policejní odbory ve vyjádření uvedly, že na základě hlasování plánují dále rozvíjet jednání s Rakušanem. „Připravený protest NOS PČR se tedy v termínu od 16. září neuskuteční, a proto v tomto týdnu nebudou osloveny ani další organizace za účelem podpory, jak bylo plánováno,“ uvedli odboráři. V rámci svazu nyní odboráři vyhodnocují možnosti vyjednané nabídky. 

„Jak již bylo opakovaně řečeno, nepovažujeme vyjednané za dostatečné ke zhojení všech finančních ran, které bezpečnostní sbory a jejich příslušníci utrpěli z důvodu podfinancování, a už vůbec s ohledem na ještě nedávnou enormní inflaci. Co však udělalo nabídku zajímavou, je zákonná záruka její dlouhodobosti,“ uvedlo předsednictvo svazu. Pětiprocentní navýšení „do objemu“, které Rakušan přislíbil, by se podle nich mohlo fakticky rovnat skoro sedmiprocentnímu navýšení tarifů.



Ne všechny odbory bezpečnostních složek však smýšlejí stejně jako odbory Policie ČR a Rakušanovým slibům nevěří. Aleš Lehký, předseda Unie bezpečnostních složek, která sdružuje i další příslušníky bezpečnostních sborů, dnes webu Novinky.cz řekl, že svaz naplánuje vlastní protestní akci. 

„V nějakém nejbližším termínu do měsíce to spustíme a sejdeme se před ministerstvem vnitra,“ uvedl Lehký s tím, že Rakušan podle něj nemůže zaručit, že bude slib o nárůstu platů dodržen.

Situaci okomentoval na svém facebooku i bývalý náměstek ministra vnitra a dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

Psali jsme:

„Říká se tomu opít rohlíkem! Ministr Rakušan a Fialova vláda mají mandát do podzimu 2025. Jakékoliv sliby na roky 2026 a 2027 jsou zcela na vodě. Klidně může platit věta ze známé televizní reklamy “… ale to už tady nebudete… “. Odbory ostatních bezpečnostních sborů snad budou obezřetnější," okomentoval odvolání protestů policejních odborů bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif