Po razii v DPP je v ohrožení i pirátský exprimátor Hřib

politika

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovali v Dopravním podniku hl. m. Prahy. Bylo zahájeno trestní stíhání 13 osob kvůli podezření z korupčního jednání u veřejných zakázek. Mezi zadrženými by měl být i generální ředitel DPP Petr Witowski.

Po razii v DPP je v ohrožení i pirátský exprimátor Hřib
Zdeněk Hřib
14. října 2024 - 20:15

Pražský radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) už Witowskiho vyzval k rezignaci. Předseda ANO v Praze Ondřej Prokop ale požaduje i Hřibovu rezignaci, protože Witowski byl do čela DPP instalován bez výběrového řízení v době, kdy byl Hřib primátorem.   

Detektivové z NCOZ zasahovali v pražském Dopravním podniku kvůli údajnému úplatkářství. „Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazené Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej serveru iDnes.cz.

Vyšetřovatelé by se měli zajímat zejména o smlouvy na IT, konkrétně o zakázku na komplexní bezpečnostní systém metra. Mezi zadrženými by měl být jak personální ředitel DPP a člen představenstva Jiří Špička, tak i generální ředitel DPP Petr Witowski.

O razii na webových stránkách informovalo také Vrchní státní zastupitelství. „Trestní stíhání 13 osob bylo zahájeno pro úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek,“ uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula.



Bývalý primátor a nyní náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) už na síti X napsal, že očekává okamžitou rezignaci ředitele Petra Witovského. „Ohledně současného dění v DPP mne policie nijak nekontaktovala. Dostupné informace jsou ale závažné. Proto očekávám okamžitou rezignaci ředitele Petra Witovského. Jinak budu navrhovat jeho odvolání,“ uvedl Hřib.

Předseda ANO v Praze Ondřej Prokop vidí celou věc jinak a požaduje zároveň i Hřibovu rezignaci, protože Witowski byl do čela DPP instalován bez výběrového řízení v době, kdy byl Hřib primátorem.  

Psali jsme:

„Je třeba dodat pane náměstku, že Witowski byl do DPP instalován jako ředitel BEZ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ za vlády vás jako primátora, přes odpor opozice, tedy nás ANO Praha. Celá éra Witowského se s vaší prolíná 6 let a Vy nesete primární politickou odpovědnost za to, co se v DPP děje. Poslední 2 roky jste navíc předseda dozorčí rady, který by měl podnik hlídat. Vždyť vy jste nechal lidi spojené s kauzou Dozimetr i ve výběrové komisi na zakázku za 30 miliard na Metro D! Dodnes tam sedí třeba jeden z těch, které dnes odvedli a sdělili mu obviněni!!! Já na to roky upozorňuji. Odmítl jste řadu mých návrhů na změnu. Rezignovat byste měl především vy. A to ihned,“ má jasno Prokop, kdo je za celou věc odpovědný.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?