Pnutí v generálním štábu už začíná, hodnotí výsledky voleb Vidlák

politika

Hnutí ANO je hladkým vítězem voleb, zvítězilo v deseti krajích ze třinácti. Naopak drtivým poraženým jsou Piráti. Ale naprostým.Taková je v souhrnu první reakce populárního blogera Daniela Sterzika známého pod jménem Vidlák.

Pnutí v generálním štábu už začíná, hodnotí výsledky voleb Vidlák
Daniel Sterzik alias Vidlák
22. září 2024 - 06:05

„Očekával jsem nižší volební účast a je nižší volební účast. I když ne o tolik, kolik bych si myslel. Očekával jsem potvrzení trendů z eurovoleb a potvrdily se. Očekával jsem hladké vítězství hnutí ANO a Andrej Babiš vyhrál v jedenácti krajích. Očekával jsem, že Pětikolka předvede ještě nějakou sílu a předvedla.

Řekl jsem, že největší dezolátskou šanci na senát má Komínek a má největší šanci. Řekl jsem, že volby budou taková německá Jižní ofenzíva a skutečně se odehrála na jihu. SPOLU vyhrála Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Dost jsem se už pochválil za své věštecké schopnosti, pojďme na komentáře.

Hnutí ANO je hladkým vítězem voleb. Zvítězilo v deseti krajích ze třinácti. Má šanci upéct koalice v dobré polovině krajů, možná i víc... a vypadá to, že by mohlo při trošce štěstí ve Středočeském kraji sesadit hejtmanku Peckovou. Dokonce to vypadá, že se prakticky všude udělají čistě provládní nebo čistě protivládní koalice a prakticky nikde nedojde na takové ty míchanice mezi ANO a ODS.

Drtivým poraženým jsou Piráti. Ale naprostým. Mají jen tři mandáty v Plzeňském kraji, jinak všude vypadli. Obzvláště mě to těší v Jihomoravském kraji, kde se Petra Rédová hladce dostala a Leitnerová Holomčíková, která jí nazvala proruskou špínou, vypadla ze zastupitelstva a už po ní neštěkne ani Grolich. Bartoš už se nechal slyšet, že vedení dá funkce k dispozici, ale to měl udělat už před rokem. Jsou v háji a já slibuju, že to Gregorové v europarlamentu připomenu, kdykoliv ji uvidím.

Kateřina Konečná potvrzuje trendy. Koalice STAČILO! se dostala, kromě jednoho, ve všech krajích. V Karlovarském kraji kandidovala KSČM sama za sebe a výsledek byl tristní (Kdo máš uši k slyšení, slyš). STAČILO! dosáhlo jedenačtyřiceti mandátů, což je čtyřnásobný nárůst. V celkových číslech se vyrovnalo s SPD.

STAČILO! uspělo dokonce i ve Středočeském kraji a v Jihomoravském a Jihočeském kraji je na třetím místě kandidátky. Tam porazili i STAN a SPD. Všude, kde byly výrazné tváře, tam byl solidní úspěch. Všude, kde nebyly výrazné tváře, tam alespoň uspěli.

V Libereckém kraji chybělo STAČILO! k pěti procentům osm (!) hlasů. Tam výrazně zaškodil Skalický se svým debilním videem o povodních a ještě debilnějším hašením následků. Inu, blbci se musejí eliminovat a budiž to všem ponaučením, jak je snadné přijít v politice o všechno.

Jindřich Šídlo začal bezprostředně po vyhlášení výsledků sledovat twitter Kateřiny Konečné.

SPD zastavila propad a trochu posílila. Výraznější úspěch mají v Ústeckém kraji. Inu, Foldyna. Je to vidět i na jeho preferenčních hlasech. Utekli hrobníkovi z lopaty, ale na to, že mají trojkoalici s PRO a Trikolorou, tak se ukazuje, že jejich spojení udrželo SPD maximálně na svém, ale co jim PRO a TRIKO přinesly, to zase jinde ztratili. Mám pro SPD poslední radu: Okamura čestným předsedou a ustoupit do pozadí, Foldyna předsedou, Kobza a Nerušil místopředsedové. A buďte rádi, že to takhle dopadlo.



Neviditelným poraženým voleb je samostatné PRO. Samostatně šli jen ve Zlínském kraji s lídrem Palíškem. To je jeden z těch, který Jindrovi udělal medvědí službu a velkou měrou to byl on, kdo se s chutí zbavil aktivistů ve straně. Dostali 1,53%. Jejich budoucnost je buď v tom, že PRO zfúzuje s SPD a nebo SPD změní název na PRO.

Sociální demokracie míří ke svému dnu. Uspěla jen na Vysočině. Všude jinde, kde kandiovala samostatně, se nedostala. V Ústeckém kraji zřejmě její účast ve STAČILO spíš škodila, než aby pomohla. V Pardubickém kraji uspěl Netolický, ale pro jistotu pod svým vlastním uskupením. Nepomohl jim ani sympatický Nozar. Senátní kampaň měl nádhernou, ale tahal příliš těžkou kouli na noze. Šmarda je mrtev a bohužel, příští předseda bude stejně mrtvý jako on, ať to bude kdokoliv. SOC-DEM už nesmrdí porážkou, ale je to řádně uleželá politická mrtvola bez možnosti vzkříšení. Nejlepší bude, když se poperou o stranický majetek a zatlučou si víko rakve.

Dalším poraženým je Přísaha. Neuspěla v žádném kraji a nikde se nepotvrdily preference z průzkumů. Robert Šlachta sám postupuje do druhého kola senátních voleb, ale "pouze" s pětadvacetiprocentním výsledkem, což mu do druhého kola moc nadějí nedává.

Motoristům neuspěl Boris Štastný. Rusobijec Fischer uspěl v prvním kole. Ale Štastný je alespoň druhý. Je vidět, že chyběl výrazný šoumen, Turek. Ale myslím, že Petr Macinka je s výsledkem spokojený. Může klidně přemýšlet o dalších krocích.

Starostové se leckde schovali do účelových koalic a drží své pozice. Výrazný úspěch měli ve Středočeském a samozřejmě Libereckém kraji, kde vládne Půta železnou rukou.

KDU má o čem přemýšlet. V Jihomoravském kraji sice díky Grolichovi uspěli, ale ve Zlínském kraji jsou druzí za ANO a to jen díky Čunkovi a nepomohlo mu ani si udělat účelovou koalici. Ale Čunek ve svém senátním obvodu hladce uspěl s 56%. Pak má KDU ještě osmiprocentní výsledek na Vysočině, ale jinak mrtvo a nebo schováno ve SPOLU či jiných koalicích. Porovnejte si popularitu Čunka a Jurečky. Očekávám u Lidovců velký boj mezi dvěma úspěšnými lídry a zároveň představiteli různých křídel strany. Mezi liberálem Grolichem a konzervativcem Čunkem. Komu držím palce, je snad jasné.

K senátním volbám...

V Benešově neuspěl Hašek. Chvála Bohu. Na prvním místě Hraba, na druhém Válková. Je úplně jedno, kdo vyhraje.

V Brně na prvním místě Rychlík. Jak znám Brňáky, oni ho tam dostanou, i když by Karin Podivínská byla mnohem lepší volbou.

Šlachta první v Břeclavi, ale s malou šanci uspět ve druhém kole.

Psali jsme:

V Chomutově na prvním místě Komínek (co jsem říkal, kdo to říkal, já jsem to říkal), ale pro úspěch ve druhém kole se ještě nadře a jisté to fakt nemá.

V Praze 2 to ve druhém kole hoďte Bártovi... čistě Hilšerovi na vztek. Jiný důvod to nemá.

Stahovači králíků chyběla na Praze 4 jen dvě procenta, aby se dostal z prvního kola. Šichtařová je čtvrtá. Kdyby nemluvila o tom, jak trpěla pod Pikorou, mohla být druhá. Svobodní jsou den ode dne mrtvější.

V Sokolově se dostala Vildumetzová v prvním kole. v Ostravě se v prvním kole dostal Bednář. Oba za ANO. Oběma velká gratulace.

Ve Svitavách byl Štěpánek čtvrtý a Blaško mu ještě ubral čtyři procenta. Předpokládám, že Petr Jindrovi vřele poděkuje za skvělou koordinaci.

Čunek se ve Vsetíně dostal z prvního kola. Tuším, s úplně nejlepším výsledkem ze všech.

Celkové rozložení moci v senátu se příliš nezmění, ale každý mandát je dobrý.

Co dodat? Inu, kostky jsou vrženy. Pětikoalice postupně slábne, byť ještě byla schopna ofenzívy na jihu. Už se ale musí rozloučit s postupem na celé šířce fronty. A také je vidět, že ji brzy čeká Stalingrad. Opozice postupně sílí, ale některé jednotky se ještě dostaly do obklíčení. Je třeba zapracovat na týlovém zázemí, některé generály povýšit, jiné zastřelit a zdecimované jednotky přiřadit k těm úspěšným. Příští příští rok nás v parlamentních volbách čeká operace Uran. Především tam na jihu. Na severu ještě bude Půta chvíli obléhat Leningrad se svými ostříleným jednotkami SS Dozimetr...

Ale pnutí v generálním štábu už začíná. Ztráty Pětikolky jsou obrovské. Větší, než si mohou dovolit. Bude je to stát hodně lidí i hodně peněz. Jen jejich Leibstandarte kolem Rakušana se drží.

Zase se jasně ukázalo, že volby jsou stále méně o stranách a stále více o osobnostech. Kde je osobnost, tam je úspěch a je víceméně jedno, jaké hodnoty vyznává stranický šéf. Netolický , Čunek, Půta, Kuba, Grolich, Vildumetzová, Hraba, Fischer, bohužel i Drahoš... Ale pro menší strany také Foldyna, Ondra Dostál, Petra Rédová, Jana Turoňová či Kobza. Kdo hledá osobnosti, dobře dělá.

A ještě poslední poznámka... v Moravskoslezském kraji ani nebyla nejnižší volební účast," napsal Daniel Sterzik alias Vidlák v první reakci na výsledky voleb na svém blogu vidlakovykydy.cz

(jk, vidlakovykydy, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 9%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif