Pirát Hřib opět v akci! 3D tisk košů jako symbol nekompetence

politika

Náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib se znovu dostal pod palbu kritiky, tentokrát kvůli svému kontroverznímu nápadu nahrazovat stávající odpadkové koše v hlavním městě pomocí 3D tisku.

Pirát Hřib opět v akci! 3D tisk košů jako symbol nekompetence
Zdeněk Hřib (Piráti)
19. října 2024 - 06:30

V sérii svérázných videí prezentuje plastové koše jako levné, odolné a esteticky přívětivé řešení pro Prahu. Celý tento plán však vzbudil nejen pozdvižení, ale i vážné otázky ohledně jeho ekonomické i praktické proveditelnosti.

V reklamním videu se Hřib předvádí, jak demonstruje odolnost nových košů kopáním a stoupáním na ně. Ve snaze přesvědčit veřejnost, že nové 3D tisknuté koše jsou „nízkonákladové“ a „super odolné“, se však sám zapletl do neudržitelné fikce. Realita je totiž úplně jiná, jak potvrdil sám Josef Průša, zakladatel firmy Prusa Research, která měla údajně tyto koše vyrábět.



Průša se od Hřibových výroků rázně distancoval a jasně uvedl, že jeho firma koše pro hlavní město tisknout nebude, a především ani nemá zájem stát se součástí Hřibovy PR kampaně. Výroba odpadkových košů na 3D tiskárně podle něj ekonomicky nedává žádný smysl a sériová výroba tímto způsobem je v takovém případě zcela nereálná. Jak uvedl sám Průša, společnost Prusa Research vyrobila pouze jeden prototyp pro městskou firmu TSK, nic víc.

Je neuvěřitelné, že Zdeněk Hřib, který si dlouhodobě zakládá na technologickém pokroku, není schopný rozlišit mezi prototypem a sériovou výrobou. Veřejnosti se snaží vnucovat představu, že Praha se díky jeho nápadu vydá na cestu úspor a inovací, zatímco ve skutečnosti se jedná o nezodpovědné rozhodnutí, které by mělo pro hlavní město negativní finanční dopady.



Zde je jasně vidět, že Zdeněk Hřib, navzdory svým populistickým videím, postrádá základní znalosti v oblasti ekonomiky a technologií. Místo smysluplných a odpovědných řešení přichází s fantastickými a neuskutečnitelnými nápady, které ve výsledku pouze diskreditují celou pražskou radnici.

Psali jsme:

Kritika z řad odborníků a podnikatelů je oprávněná – takovéto „inovace“ totiž nejsou ničím jiným než dalším z neuvážených kroků bývalého primátora, který se snaží vypadat jako vizionář, zatímco mu realita uniká mezi prsty. Jak dlouho ještě bude Praha trpět pod jeho amatérskými experimenty, zůstává otázkou. Je ale jisté, že Hřibův přístup k vedení města je nejen nekompetentní, ale i nebezpečný.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::