"Pieta" za stošedesátosmičku skončila milionovým fiaskem

politika

Jen měco málo přes dvacet lidí se sešlo na Kavčích horách v Praze k protestu kvůli ukončení pořadu 168 hodin, o kterém včera mimořádně jednala Rada České televize (ČT).

"Pieta" za stošedesátosmičku skončila milionovým fiaskem
Nora Fridrichová
20. srpna 2024 - 07:03

Setkání uspořádalo občanské hnutí Milion chvilek před hlavní budovou veřejnoprávní televize s heslem "Českou televizi hlídáme, publicistiku nedáme!". 

Pořad byl podle nich kritickou publicistikou, skončil prý za podezřelých okolností a zatím nemá alternativu. O zastavení vysílání pořadu 168 hodin v červenci rozhodli generální ředitel ČT Jan Souček a vedení divize Zpravodajství a publicistiky a divize Programu.

Souček jako důvody ukončení pořadu, které už dříve oznámil radě, uvedl opakované porušování závazných pravidel při zpracování reportáží a nepřijatelný způsob konverzace moderátorky pořadu Nory Fridrichové s bývalým zaměstnancem ČT Markem Wollnerem.



Pořad 168 hodin ČT vysílala od roku 2006. Za dobu své existence odvysílal na 3500 reportáží a mnohdy novinářsky sporných. Pořad zkritizoval dokonce i "provládní" politický komentátor Martin Schmarcz.

„To, co předvádějí, nepatří nejen do médií, ale ani do slušné diskuze. Nedivím se řediteli České televize, že s těmito pavlačovými zprávami nechce mít nic společného. Pravé důvody zrušení pořadu 168 hodin neznám. Ale v poslední době měl klesající úroveň, přestal plnit svoji roli a postupně se stal hlásnou troubou úzké skupiny lidí, kteří zastávají menšinové názory. Byla to už jen agitka," řekl ke zrušení pořadu bývalý politický komentátor CNN Prima News Martin Schmarcz.

Trefa do černého

„Zákaz pořadu 168 hodin v České televizi byl podle Nory Fridrichové v podstatě na politickou objednávku. Tak asi takhle. Pořad 168 hodin byl politickou angažovanou agitkou. Redakce si za peníze všech koncesionářů roky hrála na jednostranný morální maják. Zcela nepokrytě roky protežovala politické trendy, iniciativy a neziskovky, jejichž představitele stavěla na piedestal jako etalony jediného správného vidění světa, když toto vidění bylo v souladu s viděním redakce. Představitele názorů, které neodpovídaly redakčnímu vidění světa, systematicky zesměšňovala, dehonestovala a vymýšlela si na ně umělé konstrukce, na základě kterých je pak mediálně lynčovala.

Psali jsme:

Pořad 168 hodin se roky podílel na politickém boji o moc. Dělo se tak v permanentním rozporu se základními pravidly existence veřejnoprávního kanálu, kterými jsou nestrannost a objektivita. Pokud byl konec pořadu 168 hodin výsledkem politického tlaku, nestalo se nic jiného, než že Nora Fridrichová v tomto politickém souboji, kterého byla společně s redakcí pořadu dlouhé roky součástí, prohrála. Kdo s čím zachází, s tím také schází. A to je celý příběh," okomentoval trefně konec pořadu na svém facebookovém profilu ředitel Národního střeleckého centra František Matějka.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: čt1)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif