Petr Žantovský: Progresivní místopředseda

politika

<< ZA ŘEKOU MORAVOU >> Naší politickou diskusí otřásá permanentní sdělování eurobyrokratů, pocházejících obvykle z progresivistických či lidoveckých stran, že budou zcela ignorovat nové frakce v EP, protože už to tam mají přece dobře nacvičené, tak co by měnili, že.

Petr Žantovský: Progresivní místopředseda
Petr Žantovský
3. srpna 2024 - 06:20

Podobný problém řeší i Slovensko. Tamní europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) totiž obhájil post místopředsedy EP.  Úsměv na tvářích tak mrzne europoslancům, sledujícím, jak progresivisticko-liberální válec činí, co je zvyklý: Všechny vedoucí posty v EP si přerozdělily 4 frakce, které vytvořily v 720 členném EP pohodlnou většinu 454 europoslanců: ELS (188), S&D (136), RE (77), Zelení/ESA (53). Jak přesně konstatuje komentátor René Števánka, „kovaní „demokrati“ nezvolili ani jednoho kandidáta nových frakcí. Všechny poslance, kteří nejsou součástí velké čtyřky, označili za krajní pravici nebo krajní levici, populisty, euroskeptiky, či proputinovce.“

Opětovně zvolený místopředseda EP Martin Hojsík se během uplynulého volebního období stal podle žebříčku EU Influence 12. nejvlivnějším europoslancem. Žebříček sestavuje nezávislá organizace EU Matrix. Hodnotí vliv, jaký mají europoslanci na obsah přijímané legislativy. Hojsík též obhájil pozici pátého nejvlivnějšího europoslance v zelených tématech. Je rovněž nejsilnějším zastáncem vyšších klimatických cílů ve frakci Obnovme Evropu. Jistou bizarní podrobností je fakt, že ke zvolení Martinovi Hojsíkovi pogratulovala česká europoslankyně Danuše Nerudová.


Před eurovolbami se Hojsík upsal neziskovce ILGA Europe (už jsme o ní na těchto místech psali), financované Georgom Sorosem, přičemž slíbil, že v europarlamentu bude obhajovat práva LGBTI+ komunity. 

Na setkání s předsedkyní EK Von der Leyen po eurovolbách trval na tom, „aby komise i nadále potlačovala nedemokratické tendence a chránila demokracii a právní stát všude v Evropě, a tedy i na Slovensku.“ Doslova také řekl: „Odmítáme útoky na novinářky a novináře a démonizování nevládních organizací, na jejichž činnost přispívá EÚ anebo členské státy.“

Po vraždě v gay-baru Teplárna byl spolupředkladatelem usnesení „Rostoucí počet trestných činů z nenávisti vůči LGBTIQ osobám“, kde se mimo jiné píše: „Atmosféru nenávisti a nesnášenlivosti vůči komunitě LGBTIQ+ na Slovensku a její zastrašování živí nejen krajně pravicová a extrémistická hnutí, ale i zástupci církví a politických elit, které ve svých prohlášeních často požadovaly další omezení vůči LGBTIQ+ osobám; přičemž Národní rada v červnu 2014 změnila ústavu země tak, aby párům stejného pohlaví výslovně odepřela právo uzavřít manželství, je tu návrh, podle něhož by se měla zakázat duhová vlajka ve státních a veřejných budovách, v září poslanci parlamentu předložili další legislativní návrh, jehož cílem je zakázat všechny zmínky o komunitě queer ve školách, reklamě a televizi, a zároveň na slovenských školách neexistuje povinná, komplexní výchova v otázkách vztahů a sexu;“

Hojsík kromě jiného po sestavení vlády po parlamentních volbách 2023 chrlil síru na čerstvě sestavenou vládu Roberta Fica. Přitom dezinformoval a lhal v přímém přenosu před kolegy z EP o tom, že na Slovensku bude vládnout další autokrat, hybridní hrozba, likvidátor demokracie, právního státu, který se k moci dostal díky ruské propagandě.

Jak je vidět, ani fakt, že stávající politické uspořádání na Slovensku hraje podle docela jiných pravidel, a také navzdory tomu, že Evropský parlament se nečekaně přečísloval, totalitní ignorance demokratických principů ze strany „progresivních“ osob a partají je tu s námi stále. Rozdíl je žel v tom, že na lovenou se tomu začínají bránit. My jen trpně mlčíme.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX









Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif