Petr Žantovský: Chtělo by to prý malou revoluci

politika

<< ZA ŘEKOU MORAVOU >> Nálada mezi liberály na Slovensku je poraženecká, mnozí neváhají vyzvat k dalším krokům „ulici“. Taková sdělení se dozvídáte v současných slovenských médiích, pravda stále hlavně těch ještě nedávno „alternativních“.

Petr Žantovský: Chtělo by to prý malou revoluci
Petr Žantovský
15. července 2024 - 06:20

Kdepak Sme, Denník N atd. To jsou stále nezdolné bašty donedávna oficiální lži o krásách progresivismu. Nepřipustí fakt, že podle nejnovějších průzkumů by i dnes v dalších volbách vyhrál SMER spolu s Hlasom a s Republikou by nejspíš dali dohromady ústavní většinu. To je pro pokrokáře nicotné a zanedbatelné, píše Petr Žantovský v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Čerstvě se ohlásil jeden z těch viditelných, Michal Hvorecký, který se holedbá profesí „spisovatel“, vedle toho je častým přispěvatelem Denníku N. Zatím poslední „literární“ dílo, jímž se přihlásil o svůj kus veřejného prostoru, je posměšná báseň na ministryni kultury Šimkovičovou. Zde vám z ní poskytneme část, ovšemže v originále, tak mohutné slovesné dílo by si nikdo netroufl přeložit do češtiny:


„Kedysi čítala som z papiera. / A dnes som tá, čo vždycky popiera. / Odkedy som sa dala na hoaxy, / večne je zelený strom v praxi. / Tak rada šírim sprisahania / o veľkom pláne Sorosa. / Čo jeho zámer obnáša?/ Mnohí ma teraz za to hania! / Za oceánom mi býva dcérka / a úzka je mi každá blúzka. / Odišla som žiť do Rakúska / a múdra som jak ministerka.“ Also sprach Herr Hvoretzky…

Náš literát jde ale ještě dále. V novém článku cituje jedno francouzské divadelní dílo, v němž zazněla tato věta: „Malinká revoluce by vůbec neškodila“. To už je slovo do pranice. Dejme tomu, že díky svobodě slova si můžete beztrestně povzdechnout, že se vám nelíbí způsob vládnutí dnešní vlády. Ale rovnou volat po převratu, byť „malinkém“? Co když to pár uličních abonentů vezme doslova? Co když to doslova vezme šéf Progresivního Slovenska Šimečka, který přece už dávno představil manuál „barevné revoluce“ s konkrétními kroky?

Jak připomíná komentátor Marián Kluvanec, otázka zní tak: na základě čeho žádáte revoluci? Převraty mají smysl vůči vládě tyranů, ne v demokratické zemi, kde si vládu zvolili sami občané. Jinými slovy ten, kdo organizuje v takové situaci převrat, proviňuje se proti samotné podstatě svobody a demokracie, tedy vlády lidu.

Spisovatel Hvorecký útočí i na premiéra: „Fico už na mentální úrovni klesl tak, že poslouchat jeho žvásty a nesmát se by se mělo odměňovat státním vyznamenáním“. Kde najít návod k pochopení takových slov? Je zjevně, že Hvorecký je kovaný liberál, a tací mají v DNA gen, který jim nedovolí snést, že se svět netočí podle jejich výlučných představ. S takovými se ovšem těžko diskutuje. O čemkoli.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?