Petr Markvart: Summit BRICS ukázal, že chcimírové mají většinu

politika

Zbyněk Petráček napsal do Lidových novin článek pod titulem "Kolik je na světě chcimírů? Summit BRICS ukázal, že mají většinu".

Petr Markvart: Summit BRICS ukázal, že chcimírové mají většinu
Petr Markvart
26. října 2024 - 04:20

Nedá se, než s ním souhlasit. Normální člověk přece touží po míru, nikoli po konfrontaci a konfliktům je potřeba předcházet, nikoliv je podněcovat. Po dlouhých staletích, kdy si "globální západ" navykl nejprve konflikty bojovat, využívajíc své technologické převahy, později je vyvolávat a udržovat, přichází období jiného světového pořádku, komentuje na facebooku Petr Markvart.


Kdo by si ještě nedávno tipl, že saúdskoarabský král Salman zprostředkuje mír a normalizaci vztahů mezi Etiopií a Eritreou po 20 letech bojů? Kdo by uvěřil, že Saúdská Arábie normalizuje své vztahy s Íránem po 45 letech napětí a skrytých operací? Koho by napadlo, že v západoafrickém Sahelu vznikne aliance zemí k potření 12 let trvajících přeshraničních teroristických útoků?

Stejně tak se stal Summit v Kazani svědkem prvního bilaterálního jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s indickým premiérem Narendrou Modi po pěti letech (kdy se však potkávali na summitech BRICS i na jiných mezinárodních setkáních). Vždyť normalizace vztahů mezi dvěma jadernými velmocemi a ukončení pohraničního konfliktu v Ladakhu, je v zájmu všech. Jen o tom naše média (včetně Zbyňka Petráčka) opět zapomněla informovat. Asi proto, aby to neposílilo toho Putina a mohlo se tvrdit, že do Kazaně se sice sjelo hodně světových vůdců, ale nic se tam nevyřešilo. 


A tak se nám tady smiřují a spolupracují křesťané s muslimy, ší'ité se sunnity, hinduisté a budhisté s agnostiky a budují společně nový světový řád. Ten západní se totiž přežil. Respektive zanikl ve víru porušování Charty OSN, uzavřených dohod a nenaplněných rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

K naší škodě, dodává Petr Markvart.

(rp,prvnizpravy.cz,fb, foto:arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?