Petr Markvart: Dvě poznámky vlastně už k včerejšímu dni

politika

K Francii - až vám budou zase tlouct do hlavy, jak ta francouzská "krajní pravice" zase projela volby, vzpomeňte si, že před dvěma lety měla Marine Le Pen v Národním shromáždění 89 křesel a po dnešku jich bude mít 143.

Petr Markvart: Dvě poznámky vlastně už k včerejšímu dni
Petr Markvart
9. července 2024 - 02:20

To je celkových 25% poslanců a jejich nárůst o 60%. Pouze za cenu svinské sabotáže proti Rassemblent National, přenechal Macron volební vítězství levičákům Jean-Luc Melenchona. Tak se dnes volí. Nikoliv PRO něco, ale PROTI někomu.

Maruško díky, dobrá práce!

K Maďarsku - Viktor Orbán strčil za týden svého předsednictví Radě EU všechny ty žvanily do kapsy od vesty. Už stihl probrat mírové řešení války na Ukrajině v Kyjevě, Moskvě i Karabachu a právě teď s ním míří do Pekingu. Ukazuje našim blbečkům, že s malou zemí lze dělat skutečnou globální politiku a ne lízat podrážky páníčků, jak to předvádí jedna naše vláda po druhé.

Je suis Viktor!

Zítra už budou oba tito politici v jediné, třetí nejsilnější europarlamentní frakci "Patriots for Europe" s plus mínus 80 mandáty a jejich hlas bude rozhodně slyšet.

Abychom si to maďarské předsednictví srovnali s tím českým, tak v průběhu Summitu EU plus v Praze v říjnu 2022, jsme nebyli schopni prosadit ani takovou prkotinu, jako to, aby se náš host, katarský emír, mohl zúčastnit slavnostní večeře, které se však směli účastnit prezidenti Turecka, Ukrajiny, Azerbajdžánu a Arménie. Uršula vysvětlila našim sokolíkům, že si přece nebudeme jako hostitelská a navíc Radě EU předsedající země dělat, co bychom chtěli. Katarský emír nato předčasně odcestoval ze země, která prokázala, že nemá vlastní vůli ani koule něco vyřídit nebo prosadit.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?