Petr Hampl: O skutečném velkém resetu – VIII.

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Již poosmé čtete výpisky z knihy Klause Schwaba a Thierry Malerreta Velký reset (plné jméno knihy je Covid-19: Velký reset), píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Petr Hampl.

Petr Hampl: O skutečném velkém resetu – VIII.
Petr Hampl, nezávislý sociolog
26. července 2024 - 02:20

Postupně se chýlíme ke konci a někteří jsou možná zklamáni, protože od té knihy čekali něco jiného. Obávám se ale, že na stejný princip či problém budeme narážet znovu a znovu: Kdykoliv poznáte příslušníky finanční, mocenské či intelektuálské elity zblízka, zjistíte, že jsou mnohem hloupější, zbabělejší, méně kreativní a primitivnější, než jste si uměli představit. Chápu, že je frustrující zjišťovat, že nad námi nevítězí géniové zla, nýbrž mentální spodina a chápu, co to udělá se sebevědomím. Ale dříve či později to budeme nuceni akceptovat. 

Pojďme ale ke knize o velkém resetu. 
 
V knize napsané v roce 2020 tvrdí její autoři Schwab a Malerret, že epidemie covidu způsobila přelomovou ekonomickou a společenskou změnu. Národní ekonomiky budou více soběstačné. Globálních aktivit bude méně. Zdanění bohatých se zvýší, Sociálních programů přibude. Manuálně pracující lidé a LGBTx aktivisté se spojí za účelem prosazení té nejradikálnější verze Green Dealu. Podniky začnou komunikovat přes internet. Kromě toho přestanou podniky usilovat o maximální zisk a půjde jim o maximální dobro. 

Pokud vám připadá, že část z toho jsou naprosto banální věci, jaké ví každý, a další jsou naivní žvásty, jaké bychom čekali od třináctileté fanynky Pirátů, máte pravdu. 

Dnes něco o tom, jak se údajně změní některá ekonomická odvětví a chování spotřebitelů (v anglickém originále od strany 56). Tedy přesněji o tom, jak se změnilo, protože v roce 2024 by už měly být vidět všechny změny předvídané při psaní knihy.
  • Nadále bude platit, že dominantní roli budou hrát služby, nikoliv výroba ani zemědělství.
  • V rámci služeb utrpí turismus těžkou covidovou ránu, ze které se už nevzpamatuje. Ti nejlepší si ovšem poradí, přičemž řešením budou organizační změny (tahle mantra prochází celý text Schwaba a Malerreta. Univerzálním řešením čehokoliv je pozvat konzultanty, nacpat jim spoustu peněz a nechat si od nich poradit, jaké provést organizační změny)
  • Sektor malých podniků v cestovním ruchu úplně zkolabuje, což přinese prudký nárůst nezaměstnanosti.
  • Zkrachují ovšem i některé mamutí korporace. Třeba největší aerolinky. Lidé si totiž natrvalo odvyknou létat.
  • Obrovské problémy budou mít i letiště. Počet cestujících jim klesne na méně než polovinu.
  • A pochopitelně také výrobci letadel.
  • Restaurace, hotely a další poskytovatelé služby (respektive ti, co přežijí) se budou mnohem více zaměřovat na hygienu, protože lidé se budou bát dalších nákaz. Charakter trhu bude určovat „obsese čistotou“.
  • Dá se čekat, že velká centra přestanou být centry společenského a obchodního života, protože mnoho lidí se během covidové epidemie přesunulo na venkov, pracuje vzdáleně a už tam zůstane.
  • Proto klesnou ceny komerčních nemovitostí a bude následovat vlna bankrotů velkých developerských společností.
  • Některá  města se ovšem stanou „hvězdami“ a jejich společenský a obchodní význam vzroste.
  • Skvělá budoucnost čeká tři odvětí: počítačové technologie, zdravotnictví (včetně farmacie) a wellness (včetně amatérského sportu)
  • Budou také vznikat nové úžasné kombinace. Zdravotní stav uživatelů bude neustále monitorován a jakýkoliv problém bude okamžitě řešen. Obyvatelé tedy budou ve skvělém zdravotním a fyzickém stavu.
  • Banky zcela přejdou na internetové bankovnictví.
  • Automobilky budou postiženy covidem a přísnými předpisy Green Dealu. Ty nejlepší se s tím dokážou vyrovnat tím, že změní organizační strukturu. 

A celé je to prošpikované frázemi, že jen ti nejflexibilnější se vyrovnají s výzvami současnou, budou z nich vítězové atd. Prostě bláboly o ničem. 

Čtenář v roce 2024 si na první pohled všimne, že se z těch prognóz splnilo jen velmi málo. Při pozornějším pohledu si může všimnout zákonitosti:
  1. Tam, kde covid urychlil dění, které by se bylo stejně stalo (jen o něco pomaleji), tam už věci zůstaly. Třeba  se víc nakupuje na internetu nebo větší část vysokoškolské výuky probíhá přes internet.  
  2. Tam, kde covid přinesl úplnou změnu trendu, tam se po odeznění epidemie vše vrátilo do starých kolejí (třeba stěhování na venkov se ukázalo jako dočasné. Dnes jsou manažeři nazpět ve městech a v kancelářích).
To je ovšem pro Schwaba a Malerreta příliš komplikované. 

A příště se podíváme na to, jak se má podle obou géniů změnit osobní život. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?