Petr Hampl: Lekce z racionálního myšlení o vztahu k Rusku

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Východní fronta se zhroutila, NATO je bezradné a mnozí přemýšlí nad tím, jaké jsou vlastně momentální zájmy ruské vlády. Co všechno budou Putin a jeho kolegové chtít? Jaké jsou jejich požadavky?

Petr Hampl: Lekce z racionálního myšlení o vztahu k Rusku
Petr Hampl, nezávislý sociolog
17. května 2024 - 02:20

Minimálně stejně zajímavé a důležité ale je, jaké jsou požadavky NATO, respektive mocenské elity, která ve většině zemí NATO vládne. Protože na ukončení války musí být dva, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Vracím se tedy ke kurzu Metod analýzy společenských jevů, který vyučuji na Jungmannově národní akademii a kde zdůrazňuji, že i relativně malý objem informací může vést ke spolehlivému závěru, pokud si ty informace umíme dobře srovnat. A naopak, záplava informací nám nepomůže, pokud se s nich ztratíme.


Zároveň studenty varuji před tím, aby se nenechali zatáhnout do sporů založených na jednotlivých faktech. Ten řekl to! Ten zase ono! Ti vystřelili sem! Ne, to nebyli oni! Ti porušili tuhle smlouvu! Ti zase porušili tuhle smlouvu! A ti to mají v povaze! Každé takové tvrzení jen vyvolává emotivní vlnu a vůbec nám nepomáhá vidět věci jasně. Zabraňuje přepnout z rychlého (povrchního) do pomalého (metodického) myšlení.

Správný postup je jiný:
  1. Nejprve jasně formulovat posuzované teze
  2. Pak se ptát, co by z těch tezí mělo vyplývat
  3. Teprve ve třetím kroku sbíráme fakt a zjišťujeme, jsou-li v souladu si rozporu s tím, co vyplývá z posuzované teze
  4. Při nalezení prvního nesouladu tezi vyřadíme jakožto chybnou.

Co to znamená v tomto případě. Existují v zásadě dvě teze o tom, co západní elity vlastně chtějí.
  • A)    Pokládají Rusko za natolik nebezpečné, že musí být ze všech stran obklopeny americkými základnami a poblíž ruských hranic musí být umístěny rakety. Teprve pak přestane škodit světu. Tedy něco na způsob mýtické nestvůry, která musí být spoutána.
  • B)    Pokládají Rusko za natolik slabé, že jej mohou ovládnout, dosadit loutkovou vládu a převzít kontrolu nad ruským bohatstvím.
Která z těch tezí je správná? Jedním z možných testů je čínský mírový návrh. Ten spočívá v tom, že východní břeh Dněpru zůstane ukrajinský, ale bude demilitarizován. Garance bezpečnosti ukrajinského státu včetně toho východního břehu převezme Čína, tedy stát, na kterém je Rusko ekonomicky závislé. O osudu sporných oblastí rozhodnou sami jejich obyvatelé, tedy ani ruská ani ukrajinská vláda – to je v naprostém souladu s hodnotami deklarovanými Západem.

Pokud platí A), musí západní elity čínský návrh nadšeně přijmout, protože Rusku zabraňuje v případné expanzi, a to naprosto spolehlivě.

Pokud platí B), musí jej západní elity odmítnout, protože fakticky sanitární kordon zabrání v dalších útocích na Rusko.

Výsledek známe. Kolektivní Západ se shodl, že čínský mírový plán je nepřijatelný.

Co z toho vyplývá? Že žádný racionální a kriticky uvažující člověk nemůže tvrdit, že jde o zastavení ruské expanze.

Ale pozor! V racionálním logickém myšlení neexistuje něco jako dokazování. Teze B) pouze nebyla vyvrácena. Pouze pro tentokrát obstála, a můžeme ji brát vážněji. Ale není tím řečeno, že se v budoucnu nemohou objevit fakta, která by ji vyvrátila.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 8%
transparent.gif transparent.gif
Ne 81%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif