Pětikolka je mrtvá, lidovce a ODS čeká domácí zabijačka, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Pětikolka je mrtvá, lidovce a ODS čeká domácí zabijačka, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
23. září 2024 - 06:05

VELKÁ VODA, VOLBY A PLNOU PAROU DO SÍKELE. Minulý týden se Českou republikou prohnala „velká voda“, která způsobila újmy na životech a zanechala za sebou mnohamiliardové škody. 262 toků dosáhlo během povodně některého z povodňových stupňů. Stoletou vodu zaznamenalo 55 měřicích míst, pět lidí zahynulo a osm lidí se pohřešuje. A do toho všeho se v závěru týdne konaly krajské a senátní volby. Jejich hodnocení a výsledky si ale ponechejme až na závěr našeho rozhovoru. 

Jak byla podle Vás Česká republika připravena na povodně a jak byste ohodnotil fungování složek integrovaného záchranného systému, starostů, hejtmanů a pak také vlády a prezidenta? Kdo podle Vás obstál a kdo by měl dostat „padáka“?

Velkou výhodou tentokrát bylo včasné varování, ale samozřejmě, baráky před velkou vodou neodstěhujete. Takže škody byly značné. Jednoznaně neobstála armáda, ale to je tím, že žádnou nemáme. Jen šest ruských vrtulníků a dva piloty... Kus práce odvedli hasiči, slušnou koordinaci předvedli hejtmani a starostové.  Premiér i prezident se zajeli vyfotit a tím jejich úkol (naštěstí) skončil.

Podle mě jsou opět vítězem dobrovolníci, protože leckde byli první ještě před hasiči a udělali tu nejblbější práci ještě dřív, než se tam objevil první koordinátor a začal jim v tom dělat bordel.

Měli bychom udělat nějaký zákon, že když se vyhlásí živelná pohroma, bude celá vláda odvezena někam na Ruzyň a tam počká, dokud to neskončí. A armádu zrušit! Je sice drahá, ale za to zbytečná. 

Po povodních se ukázaly hned dvě nepříjemné věci. Za prvé, že rozpočtová rezerva vlády takřka neexistuje, neboť byla „rozpuštěna“ mezi Ukrajince či podporu MS v hokeji. Státní kasa je prostě prázdná a ministr financí Stanjura už avizuje, že bude potřeba zvýšit schodek plánovaného státního rozpočtu na příští rok… tedy další zadlužení. „S péčí řádného hospodáře“… to evidentně není motto a vizitka naší pětikoaliční vlády, co myslíte?
 
Jo, povodeň udělala největší radost Stanjurovi, který se už nemusí tvářit jako rozpočtově odpovědný ministr financí. Doteď za všechno mohl Babiš, odteď za všechno můžou záplavy. Do zvýšení schodku se vejde i zvýšení mezd hasičům a všichni budou rádi, že to takhle dopadlo. I na stíhačky bude, i na Moto GP bude... jen na kuchařky nebude a na důchody také ne.

A samozřejmě... jednou ty dluhy bude muset zaplatit daňový poplatník. Vsadím se, že ten nejchudší a to tím, že mu zvednou DPH. 

Jaký je Váš názor na to, že se vláda rozhodla i přes volání starostů a hejtmanů neodložit termín konání voleb? Nutno poznamenat, že nejvíce žádostí o odložení přišlo z Moravskoslezského kraje, který paří mezi ta nejpostiženější místa v republice, ale zároveň je také považován za „největší baštu“ opozice…

Já bych volby odložil alespoň o čtrnáct dní. Tečka. Ale volební účast nepotvrzuje, že by se stalo něco dramatického. V Moravskloslezském kraji byla účast sice nižší než třeba na Jižní Moravě, ale nebyla nejnižší. A vzhledem k tomu, že opozice všude docela hezky uspěla, pochybuji, že by to chtěl někdo napadnout a domáhat se nových voleb, které by mohly dopadnout úplně jinak... 

Maďarsko se přidalo k Nizozemsku a rozhodlo se požádat o trvalou výjimku z nově dohodnutých pravidel migrační a azylové politiky, která mají v Evropské unii vstoupit v platnost do poloviny roku 2026. Neměla by to být inspirace a také cesta pro Českou republiku?

Jak vidíte, někdy jsou řešení naprosto jednoduchá. Ale schovejte si tuto otázku pro novou vládu. Nejpozději za rok se jich na to zeptáme. Petr Fiala to samozřejmě neudělá, ten má svou lokajskou představu a ještě pořád věří, že to bude úspěšné a ani případ Síkela ho nepřesvědčil.



Jozef Síkela konečně dostal svoje portfolio a stal se z něj „eurokomisař pro Afriku“ a bude teď provozovat takovou hezkou „cestovku“ za naše peníze. Jak se ukazuje, povodně nespláchly jen státní rozpočet, ale i velké očekávání a vládní sliby o „silném“ portfoliu. Bývalý prezident Václav Klaus dokonce označil portfolio Jozefa Síkely za „zbytkové a legrační“. Jak jsme podle Vás v tom Bruselu dopadli a pro „co“ že je to ten náš Síkela eurokomisařem?

Síkela je eurokomisařem pro placení výpalného za zadržování migrace Turecku a druhá část jeho portfólia je soutěžení s čínskými investicemi v Africe. Peněz už moc mít nebude, protože návrh unijního rozpočtu na příští rok mu moc peněz nepřiznává. Navíc je podřízen komisařce pro zahraniční věci, Kallasové.

Osobně si myslím, že to ještě dobře dopadlo. Mohl fakt dostat tu energetiku a zničit celou Evropu. Tady moc škody nenadělá, uplatní své bankéřské vzdělání, protože jeho práce bude otevírání prkenice a k ničemu důležitému ho nikdo nepustí. 

A buďte všichni rádi, že to tak dopadlo. Mohli jsme mít jako komisařku také Danuši Nerudovou a ta mohla mít třeba na starosti průmysl. Pámbu s námi a zlý pryč. 
 
Jak byste ohodnotil výrok premiéra Petra Fialy, který prohlásil: „Chtěli jsme silné portfolio, a to jsme i dostali. Je to dobrá zpráva pro ČR“? Pan premiér si nejspíš špatně vyložil hit sociálních sítí, kterým je hláška „Plnou parou do Síkele“…

Myslím, že Uršula Leyenová si Fialou ukázkově vytřela Síkel. Stačí? 

V USA se v relativně krátkém čase odehrál již druhý atentát na Donalda Trumpa (respektive pokus o atentát). Útočníkem byl tentokrát zarytý podporovatel Ukrajiny, který se mj. objevil ve videu podporující prapor Azov, když v roce 2022 probíhalo obléhání Mariupolu.  Atentát na Roberta Fica v květnu v Handlové, pak byl 2x na mušce Donald Trump… kam to podle Vás spěje?

K občanské válce... Ale to by nás nemělo překvapovat. Společnost je v krizi, neví, kterou cestou se dát, příznivců zavedených pořádků je ještě pořád hodně a životní úroveň se zhoršuje. Ochota k dohodě není žádná. Chybí už jen jedna věc... zatím střílejí liberálové. Horší bude, až konzervativci začnou střílet zpátky. Pak už to nikdo nezastaví.

Takhle nějak začala husitská revoluce. Pět let zabíjeli katolíci Husovy příznivce. Pět let házeli Kališníky do jam a popravovali je. A jednoho dne se ucho utrho. Jsme kousek od toho, aby se to zopakovalo na celém Západě. 

O víkendu se uskutečnily volby do krajských zastupitelstev a také první kolo voleb senátních. Co říkáte na volební účast a jste s výsledky voleb spokojen?

Očekával jsem to. Babiš je silnější, Pětikolka je slabší, opozice uspěla. Trendy se potvrzují. Nečekal jsem tak drtivý neúspěch Pirátů a nečekal jsem, že se ANO podaří prolomit kletbu senátu a nečekal jsem tak drtivý neúspěch Šlachtovy Přísahy. Ale jinak jsem nadmíru spokojen. Piráti už neexistují, TOPka jakbysmet, Lidovce a ODS čeká domácí zabijačka a vlastně jen Dozimetři jsou pořád poměrně stabilní. Ale to byla kdysi SS také a oni jsou taková Schutsstafel této vlády. 
 
Ovlivnily podle Vás povodně volby (a účast v nich) a jakým způsobem?
 
Příslušné postižené okresy měly menší volební účast, ale roli to hrálo asi jen v Libereckém kraji, kde STAČILO! poteřebovalo k překročení pětiprocentní hranice pouhých osm hlasů a kdyby je mělo, tak by se Půta poroučel. Ale myslím, že soud tento argument uzná a bude se přepočítávat. Tuším, že Půta se pár nocí nevyspí.

Psali jsme:

Proběhlo první kolo senátních voleb podle Vašeho očekávání, nebo někdo výrazně překvapil nebo naopak pohořel?

Z prvního kola postoupilo pět kandidátů rovnou. To se u nás ještě nestalo. Ukazuje se, že na osobnosti záleží, ale to už dnes platí pro volby všeobecně. Přestává záležet na straně, ale o to víc záleží na konkrétním člověku. Překvapilo mě hnutí ANO. Dostanou do senátu celou řadu lidí. Jen v šesti obvodech nemají nikoho ve druhém kole a navíc dva jejich senátoři uspěli hned v kole prvním.

Jsem také rád, že ve druhém kole mají šanci do senátu i dva dezoláti. Na Prostějovsku je to Dopita za SPD a v Chomutove jě to Komínek za STAČILO!. Komínek navíc postupuje z prvního místa. 

Co říkáte na výsledky krajských voleb? Jak si podle Vás vedly vládní strany a jak dopadly strany opoziční?

Před volbami jsem srovnával situaci s východní frontou za druhé světové války. Eurovolby byly taková bitva u Moskvy. Nepřítel byl poprvé zastaven ve svém postupu a vržen o pár set kilometrů zpět. Ustoupil sice otřesen, ale spořádaně a do předem připravených pozic. Tvrdil jsem, že krajské volby budou taková německá jižní ofenzíva směrem na Kavkaz a ke Stalingradu. A stalo se. V jižních Čechách a na jižní Moravě ještě liberálové zažili velké vítězství a ukázali nám, že ještě mají nějakou sílu. A na severu Půta obléhá Leningrad...

Ale jinak Pětikolka utrpěla nenahraditelné ztráty a vyčerpala svůj potenciál.  Na nás teď je, abychom dokončili restrukturalizaci svého týlu, zastřelili neschopné velitele a sbírali síly na operacu Uran, kterou budou příští parlamentní volby. Náš nepřítel nebude poražen naráz a jednoduše, ale za velkého úsilí a ještě větších obětí. 
 
Dá se podle Vás na základě výsledků krajských voleb odhadnout, jaké politické subjekty budou mít šanci uspět v příštím roce ve volbách do Poslanecké sněmovny?

Dá a docela dobře. Nejjednodušší to má hnutí ANO. Ti prostě válcují, mají víc než třicetiprocentní preference. Všichni ostatní se v podstatě dostali pod deset procent. Pro SPOLU pomalu začíná být riziková koalice tří stran, která musí překročit 11% hlasů. A vzhledem k tomu, že se budou drolit ještě rok, riskují, že možnáí nepřekročí ani 8% pro dvoučlennou koalici.

To samé platí pro SPD. Ta si nemůže dovolit ani tříčlennou ani dvoučlennou koalici a platí to i pro Přísahu s Motoristy. Platí to i pro STAČILO, ale ti s tím počítali už dopředu, takže mají několik variant řešení a jen si jedno vyberou. 

Očekávám tedy, že do voleb se musí sloučit PRO, Trikolora a SPD. Případně se SPD s oběma partnery rozejde a půjde sama. Ale PRO ani TRIKO nemají šanci do voleb zasáhnout, protože jejich samostatné výsledky jsou tristní. Obdobně to musí proběhnout i u Motoristů s Přísahou a zřejmě to obdobně proběhne u ODS a KDU. O TOPce se nemá cenu bavit. Piráti se eliminovali sami, takže STAN bude kandidovat samo. 

V příštích volbách bude kandidovat sloučené SPOLU, STAN, ANO, SPD,  Motoristé  a STAČILO! Vše ostatní budou propadlé hlasy.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif