Ospalý Joe a PreVítek na spadnutí. Vidlák vystavil účet

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Ospalý Joe a PreVítek na spadnutí. Vidlák vystavil účet
Vidlákův pondělní otvírák
1. července 2024 - 06:05

OSPALÝ JOE, PREVÍTEK NA SPADNUTÍ A CENZOR FOLTÝN. V Americe proběhla první televizní debata mezi současným prezidentem Spojených států Joem Bidenem a jeho předchůdcem a možným nástupcem Donaldem Trumpem a po jejím skončení se okamžitě začala šířit v táboře demokratů panika. Podle amerických komentátorů působil Joe Biden nesrozumitelně, nepřipraveně a zmateně. Zazněla i ostřejší slova, a to že Bidenův výkon byla čistá katastrofa a strana musí něco udělat. Dokonce se objevují a sílí hlasy, které volají po tom, aby byl Biden nahrazen někým jiným a ze své kandidatury odstoupil. 

Jak hodnotíte debatu Vy a jaké jsou podle Vás šance, že Biden bude skutečně „nahrazen“?

O nahražení Bidena nebudu spekulovat. Poslední půlrok totiž demokraté neustále opakovali, že Biden je v pohodě, že dělá kotouly i stojky a jeho kognitivní schopnosti jsou výborné. Teď se ukázalo, že pravdu měli ti, kteří Bidena označovali za senilní trosku. To je totiž to, co si každý z této debaty odnesl. Ani nemusel umět anglicky.

Demokraté stojí před dvěma špatnými variantami. Jít do voleb se senilním staříkem o kterém to už teď každý ví, a nebo rychle hledat novou tvář, kterou už nestačí zviditelnit a připravit. I u nás byly příklady, co to udělá, když půl roku před volbami vyměníte tváře a nahradíte je jinými. Dopadne to prostě špatně. Myslím, že demokraté tento rebus vyřeší tím nejjednodušší způsobem - spolehnou se ještě ve větší míře na volební podvody.

V médiích se ještě před debatou objevila strategie Donalda Trumpa, jak by v případě vítězství v amerických prezidentských volbách ukončil válku na Ukrajině. Jeho plán počítá s tlakem na obě strany konfliktu. Dodávky amerických zbraní na Ukrajinu by byly podmíněny tím, že přistoupí na mírová jednání. Pokud by ale odmítli vyjednávat Rusové, mělo by to naopak za následek zvýšení americké vojenské pomoci pro Kyjev.  Má podle Vás tento plán reálnou šanci na úspěch?

S první půlkou plánu nemám problém, ale ta druhá půlka je podle mě čirá utopie. Nebo někde ještě existují zbraně, které by Američané mohli dát Ukrajině, aniž by je to oslabilo třeba na Tchajwanu nebo na blízkém východě? Pokud by takové zbraně existovaly, Biden by je už Ukrajině dávno předal.

Ukrajinský prezident Zelenskyj prohlásil, že chce uspořádat další mírový summit ještě do konce tohoto roku. V současné válce totiž podle něj umírá příliš mnoho ukrajinských vojáků i civilistů a Ukrajině už nezbývá mnoho času. Je možné, že výroky a plány Donalda Trumpa změní přístup Ukrajiny a světových mocností včetně Ruska ohledně dalších mírových jednání či při sestavování podmínek pro taková jednání?

Já osobně o mírovém jednání pochybuji. Jednoduše proto, že cokoliv, kde Rusku zůstane nějaké ukrajinské území, je pro Západ prohra. Jak řekl Viktor Orbán, tato válka je válka o vlajku nad sevastopolským přístavem. Prohru si Západ nemůže dovolit, protože jich má na triku příliš a bývalé kolonie jsou den ode dne drzejší a samostatnější. Toto není nějaká intervence v zemi třetího světa. Tohle je válka o hegemonii, válka o impérium a také válka o Evropu, i když to tak zatím nevypadá.

Zelenský si může plánovat co chce a říkat tomu jak chce, ale jakmile by připustil, že milion Ukrajinců zemřelo kvůli tomu, že přišel o Krym i další území, tak ho to zabije.



Zatímco Trump doslova obvinil Bidena z toho, že „rozpoutal“ válku na Ukrajině tím, že podporoval vstup Ukrajiny do NATO, Bidenova administrativa se chystá zrušit zákaz, který americkým vojenským kontraktorům zakazoval působení na Ukrajině.  Není to ze strany USA jen další snaha o eskalaci konfliktu?

Západní strategie se dá popsat úplně jednoduše. Prostě budeme dále zesilovat konflikt, budeme oheň hasit plamenometem, budeme stále více zasahovat Rusko na jeho vlastním území a budeme předpokládat, že si Putin netroufne odpovědět a nepošle rakety na západní země, které dělají Ukrajině týlové zázemí. Průšvih bude, pokud si Putin troufne a vydá rozkaz, aby ruské rakety začaly ničit nejen ukrajinské elektrárny.  

Při ukrajinském raketovém útoku v Sevastopolu na Krymském poloostrově zemřeli nejméně čtyři lidé a na 150 jich bylo zraněno, uvedl podle agentury TASS gubernátor města Michail Razvožajev. V této souvislosti prohlásil kandidát na amerického prezidenta Robert Kennedy Jr., že ostřelování pláže v Sevastopolu americkými raketami ATACMS bylo teroristickým činem. Na sociální síti X zdůraznil, že to, co se stalo, byl akt války ze strany Spojených států proti ruským civilistům.  Co soudíte o výroku Roberta Kennedyho Jr. a jak podle Vás mohou podobné útoky ovlivnit průběh válečného konfliktu a je možné předpokládat, že Rusko ve svém válečném úsilí „přitvrdí“?

Má pravdu, předseda... Podobné incidenty přímo nutí ruské vedení, aby si trouflo a pustilo se do skutečně velké války, ve které se na nějaké civilisty skutečně nebude brát ohled. Naši liberálové jsou rozhořčeni tím, jak vypadají ukrajinská frontová města. Není to ještě nic proti tomu, jak mohou vypadat i naše sídla. Ty nejhorší zbraně zatím použity nebyly.

Poslanci schválili návrh hnutí ANO na zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě University Karlovy. Je to podle Vás krok správným směrem?

Ano je. Ale rovnou podotýkám, že tato komise zase posune celý problém o několik měsíců, zase ho rozmělní a než přijde s nějakými závěry, budeme mít před parlamentními volbami... Aha, proto to Babiš inicioval...

Robert Šlachta prohlásil v kontextu této kauzy a přístupu policie, a především ministerstva vnitra, že rezignace ministra Víta Rakušana (STAN) a policejního prezidenta kvůli pochybnostem ohledně zásahu na Filozofické fakultě nebude stačit, protože pozůstalí se s tím nespokojí. A začnou padat prý i trestní oznámení. Blíží se podle Vás konec Víta Rakušana?
 
Ano, blíží. Jen nevíme, zda rezignuje, bude odvolán, či zda zůstane ve funkci až do voleb a smete ho volební výsledek. Na Filozofické fakultě nezemřeli nějací "zasraní dezoláti," ale děti našich elit, které se připravovaly na vstup mezi nejvyšší společnost. Tentokrát nejde o lidi "na které není třeba brát ohled." Vít Rakušan už v podstatě skončil. Teď se hraje jen o to, zda skončil on sám nebo s celou partají.

Psali jsme:

Nebylo by na místě také zřídit parlamentní vyšetřovací komisi ohledně kauzy Dozimetr či tajemné Fialovy kampeličky?

Neudělá-li Pětikolka něco urychleně se svými upadajícími preferencemi, tak tyto vyšetřovací komise zřídí budoucí poslanecká sněmovna a udělá našim Pětikoaličníkům přesně totéž, co oni dělali posledních deset let Andreji Babišovi. Využije k tomu všechny nástroje, které si Pětikolka schválila jako klacek na dezoláty.

Nově jmenovaný vládní koordinátor strategické komunikace státu (jinými slovy vrchní cenzor) Otakar Foltýn na půdě Sněmovny hovořil o tom, jak chce Rusko rozložit demokracii v Česku a přišel i s definicí toho, co je podle něj dezinformace. Také prohlásil, že kdo o něm tvrdí, že bude dělat cenzuru, tak je kolaborant kremelského režimu a jedná proti státu. Co tomu říkáte, že bývalý náčelník vojenské policie si nyní ve službách pětikolky vůbec dovolí tímto způsobem zastrašovat lidi? Vypadá to, že se do role vrchního cenzora vžil velmi rychle silou buldozéra, jak sám avizoval…

Tato vojenská guma brzy zjistí, že nadefinoval v této zemi tolik kolaborantů, že vlastně už nezbyl nikdo v jehož prospěch by mohl hentu strategickou komunikaci dělat. Já jsem rád, že tam je. Ještě nikdo neudělal vládě takovou mědvědí službu. Velký Obuch nedělá strategickou komunikaci, ale prostě jen execírku na buzerplacu. Podle toho to také dopadne.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?