Orbán o EU, která ztratila směr. A David mu dává za pravdu

politika

„Žádná energie z Ruska - dramatický pokles výroby v EU". Těmito slovy začíná europoslanec SPD Ivan David komentář, který navazuje na projev maďarského premiéra Viktora Orbána ohledně směřování Evropské unie.

Orbán o EU, která ztratila směr. A David mu dává za pravdu
Ivan David (SPD)
12. října 2024 - 07:03

„Maďarský premiér Viktor Orbán si v projevu v Evropském parlamentu stěžoval na negativní dopady rozhodnutí vzdát se zdrojů energie z Ruska. Hrubý domácí produkt klesl a výroba v energeticky náročných odvětvích poklesla.

Viktor Orbán představil ve středu na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku program maďarského předsednictví v Radě EU. Informuje o tom televizní stanice HirTV. Politik mimo jiné řešil ekonomický rozvoj.

V posledních dvou desetiletích byl hospodářský růst v Evropské unii (EU) trvale pomalejší než v USA a Číně, poznamenal Orbán. Produktivita v EU roste pomaleji než u jejích konkurentů. 

A dále: "Náš podíl na světovém obchodu klesá. Společnosti z EU musí počítat s cenami elektřiny, které jsou dvakrát až třikrát vyšší než v USA. Ceny zemního plynu jsou zde čtyřikrát až pětkrát vyšší."



Politik si také stěžoval na přerušení vztahů s ruskou energetikou. V důsledku toho EU ztratila významný růst HDP. Orbán prohlásil:

"Nyní bylo nutné přerozdělit značné finanční prostředky na energetické dotace a na budování infrastruktury potřebné k dovozu zkapalněného zemního plynu. Polovina evropských společností považuje náklady na energii za hlavní překážku investic. Energeticky náročná odvětví, která jsou pro ekonomiku EU důležitá, jdou dolů "Produkce klesla o 10 až 15 procent."

S ohledem na maďarské předsednictví v Radě EU Orbán doporučuje nepodléhat iluzi, že „zelený přechod“ sám nabízí řešení ekonomických problémů. "Tak to není," zdůraznil. I kdyby byly splněny cíle pro využívání obnovitelných zdrojů energie, všechny analýzy ukázaly, že podíl provozních hodin, ve kterých by fosilní paliva určovala ceny energie, by se do roku 2030 výrazně nesnížil.

Psali jsme:

Předseda maďarské vlády už dříve uvedl, že na začátku dekády Maďarsko považovalo EU za garanta své prosperity. EU však „ztratila směr a v hospodářském závodě zaostala za USA a Asií“.

Orbán předpovídá, že Británie, Itálie a Francie již nebudou do konce dekády patřit mezi deset největších světových ekonomik, a Německo se propadne ze čtvrtého na desáté místo," vyvodil závěry z Orbánova projevu europoslanec David.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?