Nový odhad europoslanců, Rajchl na seznamu. Chybí Konečná i Turek

politika

Bruselský server POLITICO zveřejnil jmenný seznam nových europoslanců. Podle jejich odhadu vede v Čechách hnutí ANO a oproti českým průzkumům je tam i několik zásadních překvapení.

Nový odhad europoslanců, Rajchl na seznamu. Chybí Konečná i Turek
Ilustračí foto
6. června 2024 - 06:30

Kupříkladu by neprošli kandidáti koalice Stačilo! ani Přísahy a Motoristů. Naopak šanci dávají Rajchlovi z PRO - Jindřicha Rajchla.

Volby do Evropského parlamentu skončí drtivým vítězstvím hnutí ANO. Nejsilnější opoziční subjekt obsadí v nově složeném Evropském parlamentu devět křesel, koalice SPOLU čtyři. Napsal to web POLITICO, který vydal dokonce jmenný seznam nových poslanců všech zemí EU na základě vlastních průzkumů a zdrojů.

Za ANO by to byli vedle lídryně Kláry Dostálové také Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Martin Hlaváček, Jana Nagyová, Jaroslava Pokorná Jermanová, Ondřej Kovařík, Tomáš Kubín a Jaroslav Knot, koalici SPOLU, kterou tvoří vládní ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, by reprezentovali Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová, Luděk Niedermayer a Tomáš Zdechovský.



Za Piráty by prošli sítem tři kandidáti – Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Zuzana Klusová, hnutí STAN, které kandiduje jako Starostové a osobnosti, by v novém Evropském parlamentu podle serveru Politico.eu reprezentovali pouze Danuše Nerudová a Jan Farský a konečně hnutí SPD, kandidující po boku Trikolory, Petr Mach a Ivan David. Poslední místo podle průzkumu připadne předsedovi strany Právo Respekt Odbornost Jindřichu Rajchlovi.



Česká republika, kde se volí 7. a 8. června, má nárok na 21 křesel, stejně jako v roce 2019, kdy se volby do EP konaly naposledy.

„Průzkumy veřejného mínění pro volby do Evropského parlamentu, které se konaly tento týden a kterých se může zúčastnit 350 milionů lidí (v minulých volbách se jich zúčastnila jen polovina), neustále ukazují, že Evropský parlament má nakročeno k výraznému posunu doprava. Počet krajně pravicových europoslanců může převýšit počet poslanců středopravicové Evropské lidové strany předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové a spekuluje se o tom, jaké koalice by mohly vzniknout po 9. červnu," uvedl server POLITICO.

Psali jsme:

"Společně s našimi kolegy z oddělení výzkumu a analýz serveru POLITICO, kteří se zabývají čísly, jsme sestavili seznam jednotlivých osob, které by podle nás mohly být (s různou mírou pravděpodobnosti a spoustou výhrad) zvoleny do příštího Evropského parlamentu,« napsal k přiložené tabulce Politico a dodal, že analýza vycházela z průzkumu POLITICO Poll of Polls v kombinaci se seznamy kandidátů, které předložily země EU. »Jak volební záměry, tak osoby, které nakonec obsadí křeslo za danou stranu, mohou být předběhnuty politikou a novinkami," uzavřel komentář server POLITICO.

Oproti posledním dvěma průzkumům agentury STEM je patrný pokles preferencí vládních stran a také POLITICO mezi českou jednadvacítkou nezmínil ani jednoho zástupce koalice STAČILO!, kterou tvoří KSČM, Spojení demokraté – sdružení nezávislých (SD-SN), Česká strana národně sociální (ČSNS) a osobnosti. Té STEM naposledy přisoudil dokonce dvě křesla (více zde). Naopak v českých průzkumech se nad hranicí pěti procent potřebných pro vstup do Evropského parlamentu vůbec nepočítá s koalicí PRO – Jindřicha Rajchla.


„Bruselské POLITICO zveřejnilo jmennou prognózu budoucích europoslanců za ČR na základě jejich analýz. Sojové latté kysne po hektolitrech," uvedl na svém facebookovém profilu advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje a nyní trojka na kandidátce koalice PRO - Jindřicha Rajchla Michal Hašek.

„Tady v ČR se snaží zašlapávat nás PRO – oficiální do země a tvářit se, že neexistujeme. Pojďte jim ukázat, že mají smůlu a ta jejich LAJNA (tak zhmotnělá policejním nálezem sáčku od kokainu ve Sněmovně) KONČÍ," dodal Hašek.

(hýbl, politico.eu, foto: arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?