Nesrovnalosti zásahu na fakultě. Rakušanovi teče do bot

politika

Ministrovi vnitra Vítovi Rakušanovi začíná být půda pod nohama velmi horká. Předseda Přísahy Robert Šlachta sebevědomě prohlásil, že rezignace ministra stačit rozhodně nebude a avizoval i podání trestních oznámení.

Nesrovnalosti zásahu na fakultě. Rakušanovi teče do bot
Vít Rakušan, ministr vnitra
29. června 2024 - 07:03

Policejní hlídka už při prvním vstupu do hlavní budovy Filozofické fakulty UK hodinu a půl před střelbou pátrala po nebezpečném a ozbrojeném studentovi, věděla navíc, že je podezřelý z vraždy. Vedení policie se přitom dlouhé měsíce zaklínalo tím, že na fakultě hledali pouze možného sebevraha. Falešnou policejní verzi o sebevrahovi opakovaně obhajoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Jel do Prahy spáchat sebevraždu,“ tvrdil například na tiskovce k vyhodnocení zásahu na FF UK 9. ledna ředitel pražské policie Petr Matějček, když od redakce dostal dotaz, zda policie opravdu neměla víc indicií, že David Kozák může být nebezpečný a chce spáchat víc než jen sebevraždu.

O pár dní později na sněmovním bezpečnostním výboru 11. ledna Matějček verzi o sebevrahovi zopakoval: „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, kterej jede do Prahy spáchat sebevraždu.“ Nyní se ovšem ukázalo, že policisté měli o vrahovi daleko víc informací. Server Seznam Zprávy zveřejnil části úředního záznamu sepsaného po střelbě, který Matějčkovu tvrzení odporuje.



„Hlídka měla prověřit výskyt muže jménem David Kozák podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň,“ shrnuli příkaz z operačního střediska nadstrážmistr a dva podpraporčíci, kteří podle vlastní výpovědi byli do hlavní budovy fakulty na náměstí Jana Palacha vysláni kolem 13.20, tedy zhruba 90 minut před střelbou. Na místo dorazili neprodleně a slovo sebevrah v úředním záznamu vůbec nepoužili. Střelec dorazil do školy minutu před nimi a odešel na toaletu.

Také vyjádření druhé policejní hlídky je v rozporu s původním tvrzením, že policie nepracovala při pátrání s jinou verzí, než že může jít o sebevraha. Policisty přitom několikrát od prosince hájil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nyní však poprvé veřejně na nátlak převážně opozičních politiků a alternativních médií připustil, že v tvrzeních policie se postupem času objevují trhliny.

„Rozumím tomu, že veřejnost extrémně zajímají skutečné nebo zdánlivé nesrovnalosti v tom, co policie v průběhu uplynulého půlroku o věci říkala, a doufám, že policie tyhle věci vyjasní," prohlásil Rakušan.

Psali jsme:

Rakušanovi začíná být půda pod nohama velmi horká. Ukazuje se totiž, že veřejnosti lhal. A začinájí se množit výzvy ke jeho odstoupení. Předseda Přísahy Robert Šlachta dokonce prohlásil, že rezignace ministra Rakušana a policejního prezidenta kvůli pochybnostem ohledně zásahu na Filozofické fakultě nebude stačit.

„Vidíte komunikaci ministra vnitra a vedení policie, která je od tiskovky k tiskovce větší a větší průšvih, protože se objevují věci o tom, jak nesdělují veřejnosti pravdu. Komunikuji proto nejen s paní Šimůnkovou, ale i dalšími pozůstalými, kteří se na nás obrátili. Jsem si jistý, že to nezapadne. Podle mého soudu je otázka pár dnů, kdy padnou trestní oznámení a bude se prověřovat, zda došlo k nedbalostním trestným činům. V takovém případě je jasné, že rezignace Rakušana a dalších nebude stačit, s tím se pozůstalí nespokojí. To v žádném případě,“ prohlásil předseda Přísahy a kandidát na senátora Robert Šlachta.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?