Nepřijatelný bojkot Patriotů. S Babišem souhlasí i Vrenciová z ODS

politika

V Evropském parlamentu se postupně rozdávají pozice, zatím ale bez účasti českých europoslanců, a především bez frakce Patrioti pro Evropu."Bojkot" nové frakce Patriotů odsoudila kormě šéfa hnutí ANO Babiše i Vrenciová z ODS.

Nepřijatelný bojkot Patriotů. S Babišem souhlasí i Vrenciová z ODS
Andrej Babiš, šéf hnutí ANO
18. července 2024 - 10:23

V Evropském parlamentu se postupně rozdávají pozice, zatím ale bez účasti českých europoslanců, a především bez frakce Patrioti pro Evropu. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš sice původně hovořil o tom, že nové uskupení má být klíčovou silou v europarlamentu, ostatním se ale zatím daří spojení evropských "nespokojenců“ vyblokovat. Ukázalo se to například při nezvolení Kláry Dostálové (ANO) místopředsedkyní EP.

Ostatní síly v europarlamentu se totiž nechaly slyšet, že uplatní pravidlo "cordon sanitaire“, tedy dohodu o vyblokování protestních a krajnějších frakcí. Nedošlo tak zatím na dřívější slova Andreje Babiše o tom, že Patrioti pro Evropu by měly být klíčovou evropskou silou. Šéf hnutí ANO Babiš se proti postupu ostatních frakcí ohradil.



„Ukazuje se, ze politici v Bruselu nic nepochopili. Bojkotování třetí nejsilnější frakce v Evropském parlamentu je zcela nepřijatelné a hlavně nedemokratické. Je to ignorování vůle milionů evropských občanů a je to jen další hřebíček do rakve demokracie v EU. Všechny ty tirády jsou jen proto, že chceme podporovat suverenitu národních států, bojovat proti ilegální migraci a revidovat Green Deal. Funkce pro nás nejsou důležité, důležité je naplňování programu, který jsme slíbili voličům. Slyšet o nás bude i bez funkcí, o tom si můžete být jisti,“ řekl pro server echo24.cz Babiš.

Před "bojkotem" varuje překvapivě i Veronika Vrecionová (ODS), podle které není správné, že se některá frakce vyloučí z ostatních jednání. 

„Sami jsme si to zažili, odstrkuje se tím spousta kvalitních lidí a není to demokratické. Já se členy Patriotů chci jednat,“ uvedla Vrenciová v rozhovoru pro iDnes.cz s tím, že tento přístup se jí nelíbí a nerespektuje ho.

Psali jsme:

„Už tu zkušenost máme a viděli jsme, že spousta kvalitních lidí je úplně odstrčených, ostrakizovaných. Je to nefér, zastupují své voliče. Je něco jiného nepřipustit a neprohlasovat nějakého problematického politika, jehož jednání nebo názory jsou za čarou. Je potřeba si vybírat. Ale opravdu není fér zavřít dveře pro všechny a šmahem. Ale co mi nejvíc na cordon sanitaire vadí, je dvojí metr. V Evropském parlamentu vadí extrémní pravice, ale extrémní levice, která bývá často daleko problematičtější, nevadí," dodala Vrenciová.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::