Nehoda nebo vražda? Izraelský ministr financí nepřímo naznačil

politika

Kdo stojí za pádem íránského prezidentského vrtulníku? Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich v rozhovoru nepřímo naznačil, že pád vrtulníku íránského prezidenta Ebrahima Raisího mohl být výsledkem izraelské sabotáže.

Nehoda nebo vražda? Izraelský ministr financí nepřímo naznačil
Bezalel Smotrich
5. října 2024 - 07:22

Komentář k nedávným událostem přináší nepříjemnou otázku, která může mít dalekosáhlé důsledky. Na síti X se objevují spekulace, které vyvolaly značnou pozornost. Lord Bebo, známý svými provokativními příspěvky, zveřejnil informaci, že izraelský ministr financí Bezalel Smotrich v rozhovoru nepřímo naznačil, že pád vrtulníku íránského prezidenta Ebrahima Raisího mohl být výsledkem izraelské sabotáže.

Smotrichova odpověď na otázky reportéra byla více než vyhýbavá. Když byl tázán, zda havárie vrtulníku byla dílem Izraele, pouze opakovaně odpovídal, že Izrael „udělá vše potřebné, aby zabránil Íránu získat jadernou zbraň“. Tato mlhavá odpověď podpořila spekulace, že Izrael může stát za incidentem.



V minulosti již bylo mnoho vražd, které byly spojovány s izraelskými zpravodajskými službami, a tento incident není výjimkou. Kromě toho se v oblasti nehody údajně rušil GPS signál a v blízkosti vrtulníku zazněl pager, což mohlo způsobit explozi. V kombinaci s hustou mlhou a horským terénem to vedlo k pádu.



Tento scénář vypadá jako z špionážního thrilleru, kde vše působí jako „běžná“ nehoda, avšak za oponou se skrývá zlověstná operace. Pokud by se tyto teorie potvrdily, šlo by o bezprecedentní případ mezinárodní vraždy na nejvyšší politické úrovni. Není to ale poprvé, kdy jsou podobné spekulace směřovány vůči Izraeli – od atentátů na vědce až po sabotáže na íránské vojenské vybavení. Izraelské úřady se k těmto akcím tradičně nevyjadřují, čímž podporují další spekulace a konspirační teorie.

Psali jsme:

Avšak otázka zní: Jak daleko je ochotný Izrael zajít, aby zastavil vývoj jaderných zbraní v Íránu? Je tento případ dalším důkazem toho, že na mezinárodní politické scéně neplatí žádná pravidla?

Svět možná nikdy nedostane jednoznačné odpovědi, ale jedno je jisté – napětí mezi Íránem a Izraelem dosahuje nových výšin.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: i24News)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?