Nedostatečná protipovodňová opatření. Obce zvažují žalobu

politika

Zástupci nejpostiženějších měst a obcí České republiky zvažují, že podají na stát žalobu kvůli nedostatečným protipovodňovým opatřením a budou chtít kompletní náhradu škod.

Nedostatečná protipovodňová opatření. Obce zvažují žalobu
Povodně: Česká republika 2024
15. října 2024 - 18:25

Před měsícem zasáhly velkou část republiky povodně, škody jsou v desítkách miliard korun. Voda mimo jiné ničila města a obce v okolí řeky Opavy. Krnov, Zátor, Brantice, ale také část Ostravy, přitom velká voda zasáhla už v roce 1997. A nejméně od té doby bylo také zřejmé, jaká protipovodňová opatření je nutné v oblasti postavit. Jenže za celých 27 let ta nejdůležitější nevznikla. Reportéři ČT mluvili se zástupci nejpostiženějších měst a obcí, kteří zvažují, že na stát podají žalobu a budou chtít kompletní náhradu škod. 

Zářijové katastrofální povodně způsobily obrovské škody. Odpovědnost za nebývalý rozsah následků přitom podle některých zástupců nejpostiženějších měst a obcí Moravskoslezského kraje nese stát. Viní jej, že včas nevybudoval protipovodňová opatření, která by majetek místních lidí, firem i úřadů ochránila. A to i přesto, že o jejich potřebě věděl déle než čtvrt století, kdy zemi řídily vlády premiérů z ČSSD, ANO i ODS



„Tady jednoznačně selhal stát, protože je to on, kdo tato povodňová opatření připravuje. Je to vina nejen legislativy, ale je to vina i celého managementu státu,“ je přesvědčený starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti). Podle místostarostky obce Zátor Jiřiny Míčkové (SNK) za situaci nese zodpovědnost státní podnik Povodí Odry.


„Je to chyba státu, jednoznačně. Je to selhání legislativců napříč politickým spektrem v posledních pětadvaceti letech,“ kritizuje primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

Psali jsme:

Primátor Opavy, starosta Krnova nebo místostarostka těžce poničené obce Zátor proto nyní zvažují podání žaloby, kterou by se domáhali určení konkrétního viníka a úhrady obrovských škod nad rámec státní pomoci, informovala Česká televize.

Tento krok nevylučuje ani primátor Ostravy. Povodně tam způsobily miliardové škody kvůli protržení hráze, která město měla před povodní chránit – ve správě ji má už zmíněné Povodí Odry. „Budeme se chtít podívat i do těch projektů, jestli stav odpovídá tomu, co je v těch projektech. Pokud bychom přišli v téhle fázi na to, že ne, tak samozřejmě pak i ta žaloba může být na stole,“ nastínil Dohnal.

(jk, čt1, repro: cnn prima)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?