Nečekané přiznání viny syna amerického prezidenta Bidena

politika

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joe Bidena, byl včera u losangeleského soudu oficiálně uznán vinným z daňového podvodu.

Nečekané přiznání viny syna amerického prezidenta Bidena
Hunter Biden, syn amerického prezidenta
6. září 2024 - 10:48

Tato neočekávaná událost znamená, že nebude nutné vést další soudní proces, což by mohlo Bílý dům a Demokratickou stranu dostat do složité situace během volební kampaně, po jeho odsouzení v červnu v jiné záležitosti.

Soudce Mark Scarsi, který má případ na starosti, rozhodl, že trest bude vynesen 16. prosince. Hunter Biden čelí hrozbě až 17 let vězení a pokutě ve výši téměř půl milionu dolarů. Dva měsíce před prezidentskými volbami se syn prezidenta přiznal ke všem devíti obviněním, která mu byla vznesena. Tato obvinění se týkala neplacení federálních daní v letech 2016 až 2019, což činilo přibližně 1,4 milionu dolarů, zatímco Biden utrácel velké sumy za drogy, sex a luxusní zboží, komentuje agentura ProNews.

Obvykle obvinění, kteří se přiznají v rámci federálních soudních procesů, dosáhnou dohody s prokurátory za účelem snížení trestu. V tomto případě však k žádné dohodě nedošlo. Včera obhajoba Huntera Bidena navrhla přiznání viny, aniž by uznal svou vinu, což prokurátoři okamžitě odmítli. „Není nám jasné, čeho přesně se právníci prezidentova syna snaží dosáhnout,“ uvedl prokurátor.


Soudní proces by mohl poskytnout zbraně do rukou republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který by mohl zpochybnit životní styl Huntera Bidena. V nadcházejících prezidentských volbách 5. listopadu se utká Trump s viceprezidentkou Demokratů Kamalou Harrisovou, která se stala kandidátkou poté, co prezident Biden v červenci oznámil, že se nehodlá ucházet o znovuzvolení, přičemž čelil tlaku ze strany vlastní strany.

Hunter Biden veřejně přiznal, že byl závislý na drogách a alkoholu. Pokud by byl souzen v této věci, mohly by být odhaleny podrobnosti o jeho působení v představenstvu ukrajinské plynárenské společnosti Burisma, zatímco jeho otec byl viceprezidentem, a o jeho dalších obchodních aktivitách, zejména s čínským investičním fondem. Republikánští oponenti prezidenta Bidena obviňují jeho syna, a v některých případech i samotného prezidenta, z korupčních praktik.

Psali jsme:

Hunter Biden odmítá, že by se při svých obchodních aktivitách dopustil jakéhokoli protiprávního jednání. Vyšetřování v americkém Kongresu zatím prezidenta do těchto záležitostí nezapletla. Právníci prezidentova syna se odvolali proti jeho dřívějšímu odsouzení v Delaware za nelegální koupi zbraně, když byl pod vlivem drog.

Toto odsouzení znamenalo, že v případě soudního procesu a následného odsouzení za daňové podvody by čelil ještě tvrdšímu trestu, protože již má trestní záznam.

(dan, ProNews, repro: AP)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif