Nebezpečné propojení neziskových organizací a politických zájmů

politika

Neziskové organizace financované z veřejných peněz, jako spolek Re-set, prosazují radikální myšlenky o přerozdělení bohatství a omezení soukromého podnikání. Tento článek odhaluje jejich napojení na politické zájmy a zneužívání veřejných prostředků.

Nebezpečné propojení neziskových organizací a politických zájmů
Z webu spolku Re-set
17. října 2024 - 06:30

V posledních letech se stává stále zřejmější, že některé neziskové organizace v České republice nejenže operují s velkorysými finančními prostředky z veřejných zdrojů, ale také prosazují radikální ideologie, které zpochybňují základní ekonomické a společenské hodnoty našeho státu. Nejde jen o jejich často diskutovanou agendu spojenou s ekologií, ale o hlubokou transformaci celé ekonomiky, která by vedla k přerozdělení bohatství a podkopala základní principy svobodného trhu a osobní odpovědnosti.

Jedním z nejvýraznějších příkladů je spolek Re-set, který získal více než 5 milionů korun z veřejných prostředků prostřednictvím Domu zahraniční spolupráce (DZS), příspěvkové organizace ministerstva školství. Tento spolek, stejně jako další podobné organizace (NaZemi, DUHA, Limity jsme my), propaguje tzv. „nerůst“, což je teorie, která má za cíl omezit ekonomický růst, přerozdělovat bohatství a nastolit nový „ekologicky udržitelný“ řád.

Zarážející není jen samotná existence těchto myšlenek, ale skutečnost, že tyto organizace jsou financovány z veřejných peněz, a to pod dohledem osob blízkých Straně zelených. Michal Uhl, bývalý zastupitel Prahy 2 za tuto stranu, nyní vede DZS a schvaluje granty pro organizace, které často sdílejí nejen podobné ideologické základy, ale i personální vazby. Spoluzakladatel hnutí DUHA Jakub Patočka, další klíčová postava těchto aktivit, získal pro svou organizaci dotace ve výši milionů korun. Podobně i další neziskovky, jako Limity jsme my nebo NaZemi, čerpají desítky milionů korun na projekty, které mají údajně vzdělávat mladé lidi a podporovat „ekotransformaci“.



Je alarmující, že tyto organizace získávají prostředky na podporu radikálních teorií, které zpochybňují základy našeho současného ekonomického systému. „Nerůst“ je příkladem toho, jak mohou neziskovky šířit nebezpečné ideologie. Tento koncept je založen na myšlence, že ekonomický růst je škodlivý a že je nutné přerozdělit bohatství na úkor soukromého sektoru. Aktivisté propagují snížení závislosti na placené práci, zkracování pracovní doby či zavedení nepodmíněného základního příjmu. Tyto návrhy jsou nejen utopické, ale zároveň ignorují realitu moderní ekonomiky.

O co vlastně těmto organizacím jde? V jádru jejich programu se nachází touha po zásadní změně ekonomiky, která by podle jejich slov měla být „ekologicky udržitelná“ a „sociálně spravedlivá“. To, co však znamená v praxi, je zavedení kontrolovaného a centrálně řízeného ekonomického systému, kde by soukromé podnikání a osobní zodpovědnost byly podřízeny státním regulacím a přerozdělování bohatství.

Navíc je zřejmé, že tyto aktivity mají silný politický podtext. Strana zelených, ačkoliv se již několik let nachází na okraji české politické scény, zůstává prostřednictvím těchto organizací v pozadí mnoha iniciativ, které mají potenciál ovlivnit veřejnou debatu. Jak je možné, že tito lidé, kteří neprošli demokratickými volbami, mají přístup k veřejným prostředkům a využívají je k šíření své agendy mezi mladými lidmi a dalšími zranitelnými skupinami?

Psali jsme:

Důležité je si také položit otázku, jaké jsou reálné dopady těchto projektů. Dům zahraniční spolupráce se odmítá vyjádřit k tomu, jaké konkrétní výsledky přinesly miliony korun, které neziskovým organizacím přidělil. Místo toho vidíme stále nové granty směřované k organizacím, které neskrývají své politické cíle.

Veřejnost si musí uvědomit, že financování těchto organizací z veřejných prostředků není jen otázkou peněz, ale i hodnot a principů, které jako společnost sdílíme. Chceme-li podporovat organizace, které se zasazují o skutečné vzdělání, pomoc potřebným a ochranu životního prostředí, musíme pečlivě zvažovat, kam naše peníze směřují. Pokud necháme neziskovky jako Re-set a jejich spřízněné organizace nadále ovládat část veřejné debaty a financování, riskujeme, že se jejich radikální myšlenky budou dále šířit a destabilizovat naši společnost.

(bőhm, prvnizpravy.cz, repro: re-set.cz)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?