Naše armáda přestává být konkurenceschopná, tvrdí Řehka

politika

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky se nábor do armády nedaří tak, jak by bylo potřeba, a letošní čísla nejsou dobrá. Přesné údaje však nezmínil.

Naše armáda přestává být konkurenceschopná, tvrdí Řehka
Karel Řehka, náčelník gen. štábu
19. října 2024 - 10:55

Resort obrany měl počátkem letošního roku 27 826 vojáků z povolání a 4 266 členů aktivních záloh. Podle strategických plánů by do roku 2030 chtěla mít armáda 30 000 vojáků z povolání a 10 000 příslušníků aktivních záloh.

Podle Řehky není pro armádu podstatné jen doplňování náboru, ale rozdíl mezi tím, kolik lidí z armády odejde a kolik přibude. „Letos ta čísla vůbec nejsou dobrá, trend není dobrý,“ řekl novinářům.

Do budoucna podle něj armáda bude muset udělat radikálnější opatření týkající se mimo jiné benefitů pro vojáky. 

„Armáda přestává být konkurenceschopná. Dali jsme dohromady nějakou sadu krátkodobých a střednědobých navrhovaných opatření, to konzultujeme s ministerstvem. A chystáme i možnost nějakých legislativních kroků ve spolupráci s ministryní obrany a s ministerstvem, včetně třeba novelizace některé legislativy,“ řekl dále novinářům Řehka.



Povinná vojenská služba skončila na konci roku 2004, v té době to podle Řehky dávalo absolutní smysl a armáda se díky profesionalizaci posunula. „Z mého pohledu to mělo ty negativa, že dneska, když je situace jiná, tak nám každý rok odchází z povinné zálohy nižší desítky tisíc lidí, kteří ještě prošli nějakým vojenským výcvikem a my je téměř nenahrazujeme nebo jen velmi málo,“ uvedl dále náčelní generálního štábu.

Dalším důsledkem podle něj bylo, že se armáda odtáhla od společnosti a naopak.

„Převládl pocit, že obrana země se netýká občanů a celé společnosti, ale že se týká malého profesionálního sboru vojáků, kteří jsou za to placeni,“ dodal Řehka.

Psali jsme:

Dnes se situace ale podle Řehky mění, neboť vládou schválená bezpečnostní a obranná strategie podle něj jednoznačně říkají, že obrana je věcí celé společnosti.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: kecy&politika)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::