Nadpoloviční většina Němců si přeje předčasné volby

politika

V Německu to pořádně vře a vládní koalice se dostává do stále větších problémů. Spory mezi jednotlivými koaličními partnery se vyostřují a vláda nadále ztrácí důvěru lidí.

Nadpoloviční většina Němců si přeje předčasné volby
Olaf Scholz, německý kancléř
22. srpna 2024 - 06:05

„Problémem jsou kancléř Olaf Scholz (SPD), ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení), ministr financí Christian Lindner (FDP) a další ministři. Vzájemně se sledují a blokují,“ zhodnotil situaci na německém politické scéně deník Bild, který si na toto téma nechal vypracovat průzkum veřejného mínění. 

Výzkumníci zjišťovali, zda si občané přejí zachovat současnou vládu, nebo jestli by chtěli předčasné volby. Z aktuálního průzkumu pak vyplynulo, že nadpoloviční většina Němců si přeje předčasné volby (53%). Naopak setrvání kolice až do řádných voleb v příštím roce si přeje 28 % dotázaných.

„Většina Němců si přeje předčasné volby, vyplývá z aktuálního průzkumu INSA pro BILD. 53 procent dotázaných je pro to, aby strany odvážně opustily koalici a byly předčasné volby. To by však 28 procent nepřivítalo a deseti procentům by to bylo jedno. Devět procent se k tomu nemůže nebo nechce vyjádřit,“ píše deník Bild.



Úřadující kancléř Olaf Scholz v reakci na průzkum prohlásil, že si chce udržet post kancléře i po dalších volbách. 

„Jako kancléř budu znovu kandidovat na kancléře,“ řekl Scholz na tradiční letní tiskové konferenci v Berlíně. 

„Všichni jsme odhodláni jít do příští federální volební kampaně společně a vyhrát,“ dodal Scholz.

Psali jsme:

Jistou odtrženost od reality kancléře Scholze pak ale ukazuje průzkum uvnitř jeho vlastní strany, kdy si jej za kandidáta na příštího kancléře přeje jen třetina členů strany. S působením Olafa Scholze ve funkci kancléře je spokojeno pouze 55 procent členů SPD, vyplynulo z průzkumu. 66 procent dotázaných členů SPD nevěří, že SPD bude v roce 2025 opět nejsilnější stranou, jako tomu bylo ve federálních volbách v roce 2021. 

(nov, deník Bild, repro: youtube)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 7%
transparent.gif transparent.gif
Ne 84%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif