Myslím, že jim tam trochu hráblo, komentuje dění na Hradě Kolář

politika

Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová má podle novely zákona dostávat na reprezentaci 95 tisíc korun měsíčně, což vyvolalo vlnu kritiky. To nadzvedlo komentátora MF Dnes Petra Koláře a Pavlové radí, že pokud chce víc peněz, měla by si najít práci.

Myslím, že jim tam trochu hráblo, komentuje dění na Hradě Kolář
Petr Kolář, komentátor MF Dnes
12. října 2024 - 06:05

V televizi CNN Prima News byl hostem komentátor MF Dnes Petr Kolář, který se kriticky vyjádřil nejen k záměru vlády zavést pravidelnou výplatu pro manželku prezidenta Pavla, ale také k záměru zvýšit platy politiků v době, kdy je v naší zemi obří inflace, ekonomika skomírá a kdy právě Fialova vláda rekordně zadlužila Českou republiku. 

„Je to úplně absurdní,“ prohlásil o navyšování platů politiků novinář Petr Kolář ve vysílání stanice CNN Prima News.

Kolář se také kriticky vyjádřil k obhajobě premiéra Petra Fialy, že zvyšování platů není vůlí vlády, nýbrž výsledkem rozhodnutí Ústavního soudu, který nařídil, že soudci a další ústavní činitelé musí mít platy v souladu s dřívějšími pravidly. Toto rozhodnutí ovlivnilo také platy státních zástupců a dalších ústavních činitelů.

Fiala v pořadu "Ptám se, pane premiére" na serveru Blesk zdůraznil, že vláda musela toto rozhodnutí respektovat, i když to není krok, který by sama prosazovala. 

„Ten člověk si dělá srandu jako? Je tři roky ve vládě, o téhle situaci věděli dávno, ale můžou za to populisti z minulosti?“ okomentoval Fialu nechápavě Kolář.

„Já myslím, že si ty peníze fakt zaslouží, za takového mistrné a logické výstupy,“ prohlásil ironicky Kolář.

„Možná by i paní premiérová měla dostat nějakou apanáž, protože přece taky reprezentuje zemi,“ dodal Kolář v narážce na diskuse o platu pro první dámu Evu Pavlovou. Podle novely zákona by částka pro první dámu představovala 30 % nezdanitelné paušální náhrady výdajů prezidenta republiky.



„Proboha, je to chlap, má ženskou a jestli mu přijde, že má málo peněz, tak ať vezme ze svých peněz a něco jí dá. Tak, jak se to dělá v úplně normálních rodinách,“ pronesl Kolář vůči prezidentovi ČR a podivil se tomu, a že (a hlavně proč) by takovou situaci měl řešit stát vzhledem k tomu, že pozice první dámy není Ústavou danou funkcí.

„Není nikým volena,“ zdůraznil Petr Kolář s tím, že pokud má paní Pavlová takovou potřebu pracovat, tak normálně může do práce jít.

Prezident Petr Pavel ve videu na platformě X vysvětlil, že jeho návrh byl, aby byla část jeho náhrad snížena a převedena na jeho manželku, aby nemusela být na svém manželovi závislá a aby mohla plnohodnotně vykonávat svou práci.

K tomu Kolář jednoduše dodal, že v tom, aby jí sám prezident dával peníze, mu přece nikdo nebrání. 

Psali jsme:

„Ona může pracovat, nikdo jí v tom nebrání po dobu těch pěti let,“ uvedl dále Kolář s tím, že první dáma, ačkoliv si hradí důchodové, sociální a zdravotní pojištění, významně ušetří napříklady na bydlení, autě s řidičem a ochrankou, pobytu v Lánech a dalších benefitech, které jí funkce přináší.

Argumenty Petra Pavla tak Kolář označil za absurdní. „Myslím, že jim tam trochu hráblo,“ shrnul závěrem požadavky prezidentského páru Kolář.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?