Musíme obsadit Brusel. Orbán volá po sjednocení pravice v Evropě

politika

Maďarský premiér Viktor Orbán se ostře vyjádřil k současné situaci v Evropě a vyzval k posílení pravicového hnutí napříč evropskými zeměmi. Na sociální síti X oznámil, že cílem není opustit Brusel, ale „obsadit ho“ a vrátit ho evropským občanům.

Musíme obsadit Brusel. Orbán volá po sjednocení pravice v Evropě
Viktor Orbán, maďarský premiér
8. října 2024 - 14:01

„Učinili jsme první krok - v Itálii vznikla pravicová vláda,“ uvedl Orbán s odkazem na úspěch Giorgie Meloni. „Druhý krok přišel v Nizozemsku, kde zvítězil Geert Wilders,“ dodal. Dále zmínil úspěch Herberta Kickla v Rakousku a výsledek Andreje Babiše v nedávných volbách do Senátu ČR, který označil za „čtvrtý krok“.

Orbán rovněž upozornil na vznik „Patriotů“, třetí největší skupiny v Evropském parlamentu, jako na pátý krok k dosažení cíle sjednocení pravice v Evropě.



„Posilujeme evropskou stranu Patriotů a pokračujeme v cestě za sjednocením pravice v Evropě,“ prohlásil maďarský premiér s vizí dalšího rozšiřování vlivu tohoto hnutí. Orbán avizoval, že boj neskončí, dokud se „neobrátí Paříž“ a „nevezmeme si zpět Varšavu“.



 Jeho cílem je vytvořit z pravicového bloku „největší politickou sílu v Evropě“ a „převzít politiku Bruselu“, aby se Evropa stala „velkou, silnou, bezpečnou, bohatou a opět svobodnou“.

Psali jsme:

Ekonomická situace v Evropě se v posledních měsících rapidně zhoršuje, přičemž mnohé státy čelí vysoké inflaci, rostoucím cenám energií a zhoršujícím se životním podmínkám. Tento vývoj vytváří půdu pro nárůst populismu a nacionalismu, jelikož stále více lidí hledá alternativní řešení mimo současné politické struktury a bruselskou byrokracii. Právě na tomto nespokojenství se Orbán a další lídři snaží stavět svůj program a sjednotit pravicové síly v boji za změnu současného politického uspořádání.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::