Munice dodaná Českem a USA zranila ukrajinské vojáky

politika

Ukrajinská armáda hlásí případy, kdy dodaná dělostřelecká munice předčasně explodovala. Jak informuje německý deník Handelsblatt, Česká republika a západ dodává Ukrajině dělostřeleckou munici určenou k sešrotování.

Munice dodaná Českem a USA zranila ukrajinské vojáky
Zranění ukrajinští vojáci
22. září 2024 - 07:22

Ukrajinská armáda hlásí případy, kdy dodaná dělostřelecká munice předčasně explodovala. Za tyto incidenty mohou pravděpodobně starší zapalovače, které byly vyvinuty během druhé světové války.

Pro každého dělostřelce je noční můrou, když střela neexploduje v cíli, daleko na nepřátelských pozicích, ale krátce po opuštění hlavně. Přesně to se stalo ukrajinským vojákům s dělostřeleckými granáty, které byly částečně dodány v rámci české iniciativy na nákup munice, ale také z USA.

V srpnu ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí informovalo českou vládu o případech, kdy granáty explodovaly okamžitě po výstřelu. „Během bojového nasazení uvedených granátů došlo k řadě explozí ve vzdálenosti 20 až 60 metrů od hlavně, což vedlo ke zranění personálu a poškození dělostřeleckých systémů,“ uvádí se v dopise Ukrajinců, který má k dispozici deník.

Za poruchu mohou údajně starší zapalovače typu „M515“ a „M51A5“, které byly vyvinuty ještě během druhé světové války. U dodávky přibližně 35 000 dělostřeleckých granátů ukrajinská armáda uvádí míru selhání 0,05 %. Z 10 000 vypálených granátů tedy explodovalo předčasně pět.

Tyto incidenty vrhají stín na českou iniciativu na nákup munice. Bez dostatečné zásoby dělostřelecké munice totiž nemůže ukrajinská armáda vzdorovat ruským útočníkům, kteří mají větší palebnou sílu, uvádí německý deník Handelsblatt.

Nákup dělostřeleckých granátů na světovém trhu


Vzhledem k dočasným potížím se zásobováním západních spojenců nabídla česká vláda v únoru možnost zakoupit 800 000 dělostřeleckých granátů na světovém trhu a dodat je Ukrajině. K iniciativě se připojilo několik dalších zemí podporujících Ukrajinu. Německo se účastní jako největší finanční přispěvatel a financuje přibližně 180 000 granátů.

Nedávno se objevily zprávy, že německá vláda mohla za munici platit přemrštěné ceny. K předčasným explozím granátů české ministerstvo obrany uvedlo, že v „zanedbatelném počtu případů“ došlo k technickým problémům s dělostřeleckou municí. Tyto problémy však byly ve spolupráci s dodavateli vyřešeny.

Ministerstvo také informovalo všechny partnery zapojené do aliance munice. Po sdílení analýzy závad s ukrajinskými partnery nebyly hlášeny žádné nové incidenty.



Americká armáda byla informována o poruchách


Česká firma CSG, jejíž dceřiná společnost Excalibur Army patří mezi hlavní dodavatele munice pro Ukrajinu, přiznává, že k některým poruchám došlo. Týkaly se však pouze malého podílu munice, která byla dodána v rámci české iniciativy. Podobné případy byly zaznamenány také u dělostřeleckých granátů stejného typu, které poskytl jiný spojenec. Ve skutečnosti bylo v srpnu o problémech informováno také velení amerických pozemních sil v Evropě.

Podle německé armády nejsou zapalovače typů M515 a M51A5 v Bundeswehru používány. Mluvčí německé armády také uvedla, že neexistuje žádné obecné pravidlo, podle kterého by bylo možné předvídat míru poruchovosti dělostřelecké munice během bojového nasazení. Tato míra závisí na několika faktorech, jako jsou použitá výbušná nálož nebo samotný zapalovač.

Společnost CSG rovněž poukazuje na to, že v některých případech byla použita nevhodná kombinace komponentů dělostřeleckých granátů – například nevhodné zapalovače v kombinaci s danou výbušnou náloží, což mohlo způsobit selhání. Nicméně problémy mohou pramenit i z toho, že spojenci dodávají Ukrajině munici, která dlouhou dobu ležela ve skladech.

Britský Účetní dvůr například kritizoval, že Spojené království zaslalo na bojiště vybavení, které by jinak bylo sešrotováno nebo nahrazeno. Jak uvedl list Financial Times, tímto způsobem Británie ušetřila na nákladech na likvidaci.

Psali jsme:

Na počátku války poskytli východní spojenci NATO Ukrajině tanky, houfnice a další materiál ze svých vlastních zásob, které pocházely ještě z dob Sovětského svazu. Tato pomoc byla zpočátku způsobena tím, že západní spojenci váhali s poskytnutím moderní techniky. Měla však také výhodu v tom, že Ukrajinci byli s tímto vybavením obeznámeni.

Dodávky české munice pokračují


Podle českého ministerstva obrany bylo v rámci iniciativy na nákup munice do Ukrajiny dodáno již více než dva miliony granátů většího kalibru a přibližně 22 milionů nábojů malého a středního kalibru. Ve zprávě, ve které se poukazuje na selhání munice, ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí výslovně uznává úsilí české vlády v této záležitosti.

Převaha ruské armády ve výzbroji a palebné síle je jedním z hlavních důvodů, proč ruští útočníci východní oblast Donbasu postupují pomalu, ale jistě. O to důležitější je pro Ukrajinu zajištění dostatečných zásob munice.

Obrana české vlády proti obviněním z netransparentnosti


Podstatná část munice nakoupené v rámci české iniciativy pochází pravděpodobně z Turecka. Nedávno se však ukázalo, že do Ukrajiny byla dodána také munice z Indie, přestože se vláda v Dillí snaží vyhnout napětí ve vztazích s Ruskem. Podle agentury Reuters Indie původně prodala tuto munici zákazníkům v Evropě. Kdo byl zapojený jako prostředník, není známo.

Česká vláda čelí obviněním, že proces nákupu a dodávek munice není dostatečně transparentní. Nicméně zdůrazňuje, že dodávky byly realizovány v souladu s mezinárodními dohodami a ve spolupráci s partnery z NATO.

(dan, handelsblatt.com, repro: 13News)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 9%
transparent.gif transparent.gif
Ne 80%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif