Moravec má konkurenci. Bobošíková překvapila novým pořadem

politika

Internetový kanál Aby bylo jasno představil nový pořad nazvaný "007 Sedm dní s Janou Bobošíkovou". Na sociálních sítích se již objevují komentáře, že se objevila vážná konkurence vůči vlajkové lodi České televize - Otázkám Václava Moravce.

Moravec má konkurenci. Bobošíková překvapila novým pořadem
Jana Bobošíková (Aby bylo jasno/007)
23. července 2024 - 07:03

V novém pořadu se v debatě utkali advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl s členem koalice Stačilo! Michalem Klusáčkem a řeč přišla např. na ukrajinskou blokaci ropovodu, kterým se Ukrajina dle aktérů "pomstila" za jejich mírové iniciativy a také o tom, jaký dopad to může mít na Českou republiku. 

Prvním tématem se stal státní dluh České republiky. Ten, i přes proklamace současné vlády pod vedením Petra Fialy (ODS), stoupá a na každého občana ČR včetně kojenců připadá téměř 300 tisíc korun dluhu. 

„Nevědí si s rozpočtem rady,“ prohlásil Jindřich Rajchl s tím, že struktura rozpočtu je podle něj celá špatně a zaslouží si zcela překopat. 

„Není to vláda rozpočtové odpovědnosti, ale vláda rozpočtové neodpovědnosti,“ dodal na adresu současné vlády v pořadu 007 Sedm dni s Janou Bobošíkovou šéf strany PRO Rajchl.

„Něco jiného hlásali, když byla předvolební kampaň, ale něco úplně jiného dělají ve vládě,“ navázal na téma Michal Klusáček. Ten také zmínil zvyšování daní a konstatoval, že vláda jen pokračuje v tom, jak svou vládu zahájila. Rozkatil se nad dotacemi pro politické neziskové organizace, obzvláště pro ty, které vstupují se svým politickým programem do škol. Podle něho by měly být okamžitě škrtnuté.



Dalším tématem bylo např. zablokování ropovodu Družba, které provedla Ukrajina s úmyslem poškodit Rusko. To ovšem tvrdě odnáší Maďarsko, Slovensko a pravděpodobně to dopadne i na Českou republiku. 

„Všechny protiruské sankce poškozují více evropské státy než Rusko,“ vyslovil se k věci Rajchl, podle kterého jsou veškeré sankce nesmyslné, nefunknčí. 

„Česká republika z Ruska dováží nejvíc ropy za posledních 13 let, 60 % ropy je v ČR z Ruska,“ poznamenal Rajchl a poukázal na to, že na ČR tato blokace ropovodu také dopadne.

„Blokace bude mít katastrofální důsledky pro naši ekonomiku, protože pohonné hmoty vstupují do veškeré aktivity ekonomických subjektů u nás,“ odsoudil jednoznačně ukrajinskou blokaci Klusáček a vyzval Evropskou unii, aby Ukrajinu dotlačila k rychlému řešení.



Během diskuse došlo i na otázku koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas, které se podle nově schválené novely zákona mají nejen zvýšit, ale má se zvětšit i okruh plátců. Nově budou platit i ti, kteří mají připojení k internetu. 

„Je to jako kdybych měl garáž a musel platit povinné ručení, i když v něm nemám auto,“ odmítl rozšíření okruhu plátců Rajchl s tím, že on by se řídil příkladem Slovenska, kde vláda Roberta Fica veřejnoprávní média zrušila a s novým konceptem postavila znovu.

Psali jsme:

„Model veřejnoprávní televize je zneužitelný a zneužívaný. A je tedy potřeba Českou televizi a Český rozhlas přetransformovat na státní,“ prohlásil na toto téma Klusáček a dodal, že veřejnoprávní média mají kulturně obohacovat, nikoli prosazovat genderovou rovnost a podobné věci.

Poté si vzal slovo opět Rajchl, podle kterého hraje Česká televize svou vlastní politickou kartu. To je podle předsedy PRO Rajchla absolutně nepřípustné. 

„Média mají být hlídacími psy demokracie. Česká televize se změnila na poslušně štěkající pudlíky, kteří prosazují vládní propagandu. V současností je ČT politickou mocí,“ dodal Jindřich Rajchl. 

(jar, 007 - abj, repro: abj)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?