Ministr Válek dál tlačí lékaře do kouta. Pacienti budou trpět

politika

Zdravotnictví je páteří každé společnosti. A lékaři, kteří dennodenně stojí u lůžek pacientů, si zaslouží nejen náš obdiv, ale také adekvátní ohodnocení. Nynější situace však jasně ukazuje, že ministerstvo zdravotnictví nehodlá naslouchat těm, kteří se snaží zajistit funkčnost systému.

Ministr Válek dál tlačí lékaře do kouta. Pacienti budou trpět
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví
17. října 2024 - 07:03

Ambulantní specialisté a praktičtí lékaři nejsou jen zaměstnanci, kteří poskytují službu; jsou to především profesionálové, kteří svou péčí zajišťují zdraví obyvatelstva.

Protestní uzavření ambulancí, plánované na konec října, není prvním varovným signálem. Roky slyšíme o nespokojenosti lékařů, kteří čelí nejen enormnímu pracovnímu vytížení, ale i neudržitelnému finančnímu tlaku. Jejich náklady rostou, inflace zdražuje nejen energie a materiály, ale také provoz ordinací. Zatímco jiné sektory dostávají podporu, lékaři zůstávají stranou. Ministerstvo zdravotnictví je ponechává na „druhé koleji“, ignorujíc nutnost přizpůsobení jejich odměn reálným ekonomickým podmínkám.



Ministr zdravotnictví Válek se zdá být slepý vůči tomu, co lékaři již dlouho hlásí, a to že za těchto podmínek je péče neudržitelná. Navýšení o 4,7 % pro specialisty a o 2,8 % pro praktiky je výsměch ve světle prudce rostoucích nákladů. A co na to pacienti? Ti pocítí nedostatek lékařské péče na vlastní kůži. Ordinace budou zavřené, dostupnost služeb se zhorší a ve výsledku to budou právě pacienti, kteří zaplatí nejvyšší cenu.

Lékaři už nemohou zůstat v ústraní. Pokud by nyní protest nezrealizovali, ministerstvo by si na to zvyklo a dál by snižovalo úhrady, čímž by ohrozilo kvalitu poskytované péče. Je to zcela neakceptovatelné a každý, kdo se postaví proti tomuto kroku lékařů, by se měl zamyslet nad tím, co opravdu chce - tedy dobře fungující zdravotní systém nebo systém, kde lékaři přežívají jen stěží a pacienti trpí.

Psali jsme:

Proč neustále přehlížíme naše zdravotníky? Tito lidé zaslouží nejen zvýšené úhrady za poskytování zdravotní péče, ale i celospolečenské uznání, které jim dlouhodobě chybí.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?