Ministerstvo brojí proti rodičům. Hamplová a Rajchl vyrazili do boje

politika

Rodiče odmítají výuku LGBT+ témat na školách a nechtějí, aby se jejich děti takové výuku účastnilo. Ministerstvo školství jim ale hází klacky pod nohy. Senátorka Hamplová proto vyrazila do boje.

Ministerstvo brojí proti rodičům. Hamplová a Rajchl vyrazili do boje
Jindřich Rajchl, Jana Zwyrtek Hamplová
26. října 2024 - 07:22

Na základních a středních školách se stále častěji objevuje výuka s tématikou LGBT+, proti které chce bojovat stále větší množství rodičů a před takovouto výukou chtějí své děti chránit. 

Ministerstvo školství má ale jiný názor: Pokud rodič nesouhlasí s tím, co je na škole vyučováno, není to dostatečným důvodem pro to, aby bylo jeho dítě vyjmuto z výuky na část vzdělávání. Takový je totiž odborný názor ministerstva školství k žádostem některých rodičů, aby bylo jejich dítě vyňato z vyučování při tématech LGBT. 

Tematika LGBT se může objevit například v hodinách občanské výchovy, když se probírá tolerance a postoje k menšinám.

„Ze školského zákona i z názoru Nejvyššího správního soudu vyplývá, že filozofických či náboženských i světonázorových hodnot se ve větší či menší míře dotýká celá řada vyučovaných témat, není proto možné čistě z tohoto důvodu zcela vylučovat žáka z obsahu vzdělání,“ uvedla Tereza Fojtová, mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.



Rodiče se ale stále ve větší míře bouří a žádají školy, aby byly jejich děti vyjmuty z výuky LGBT+. Nesouhlas rodičů podpořila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která také veřejně nařkla ministerstvo, že lže.

„Ministerstvo nemá pravdu! Na vaše četné dotazy, co říkám na zveřejněný postoj MŠMT, že “názor rodičů není dostatečným důvodem pro vyjmutí dítěte z výuky o LGBT”… mé stanovisko je jednoznačné a následující. 

Ministerstvo školství není v žádném případě tím subjektem, který by mohl v této věci pravomocně ROZHODOVAT. Jedná se totiž o otázku mezí rodičovských práv vůči obsahu výuky v oblasti sexuální výchovy, nikoli klasického vzdělávání. Otázka sexuální výchovy zaměřená na vztah a výklad LGBT však rozhodně nespadá do klasické školní výuky, tedy ani do pravomoci ministerstva školství. 

Právní výklad ministerstva školství k otázce mezí rodičovských práv v oblasti obsahu sexuální výchovy jejich dětí o přijímání LGBT tedy nejenže není závazný, ale z právního pohledu není ani obhajitelný. Výchova dítěte je jednoznačně právem rodičů, tedy i výchova v oblasti sexuální. Omezit tato práva může jen soud, rozhodně ne ministerstvo školství (MŠMT).

Psali jsme:

Zastávám proto názor, že škola MUSÍ respektovat práva rodičů, když tito dají jasný pokyn, že si nepřejí účast svého dítěte na sexuální výchově o komunitě LGBT. Opírám to o dále uvedené právní ustanovení občanského zákoníku. 

Pokud se to ministerstvu školství nelíbí, a hodlá rodičovská práva v otázce sexuální výchovy omezovat a do této výchovy takto výrazně zasahovat, bude si to muset proti rodičům obhájit u soudu," zveřejnila na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Proti postupu ministerstva školství se postavil i advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„MŠMT postupně vkládá genderovou ideologii do osnov učiva základní školy. Nelze se tak divit tomu, že stejný orgán prolezlý politickými neziskovkami nyní tvrdí, že dítě nelze z této výuky na základě nesouhlasu rodičů vyjmout. Ohání se nálezem Ústavního soudu, jenž však zcela úmyslně překrucuje.

Všem ředitelkám a učitelkám na základních školách doporučuji se tímto pokynem MŠMT neřídit a žádosti rodičů vyhovět. V případě jakýchkoli perzekucí ze strany progresivistických aktivistů sedících na ministerstvu školství jsem připraven poskytnout právní pomoc zdarma.

A vy, rodiče, kteří nesouhlasíte s gender indoktrinací vašich dětí, můžete i nadále stahovat formulář z našeho webu žádající základní školu, kam dochází vaše děti, aby je vyňala z výuky zahrnující tato témata. 

Psali jsme:

Nenechme se zastrašit duhovými aktivisty snažícími se ze všech sil nasoukat své náboženství do hlav našich dětí. V oblasti indoktrinace našich dětí ideologickými narativy směřujícími proti tradiční rodině prostě nemůžeme ustoupit.

Klíčový princip je totiž následující: Rozhodující slovo ve výchově dítěte musí mít vždy rodič, nikoliv stát," napsal na sociální síti facebook advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(jar, prvizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?