Marková: Peníze do kanálu neschopnosti Fialových diletantů

politika

Další skandál Fialovy vlády? Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht přišel s argumenty, které podle něj jasně dokládají, že munice pro Ukrajinu z české muniční iniciativy byla předražená o 1,4 miliardy. Jana Marková dala věci do souvislostí.

Marková: Peníze do kanálu neschopnosti Fialových diletantů
Jana Černochová, Petr Fiala
16. srpna 2024 - 06:05

Munice pro Ukrajinu z české muniční iniciativy byla podle senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti) předražená o 1,4 miliardy korun a kvůli tomu se jí nakoupilo asi o 20.000 kusů méně. Senátor to prohlásil na jednání senátní komise pro dohled nad veřejnými prostředky, které předsedá. Komise však bod z jednání vyřadila. Na aktuální situaci zareagovala ve svém komentáři Jana Marková.

„Munice pro Ukrajinu, kterou jsme tak slavně sehnali, byla prý předražená, jako nákup minerálky na Václaváku.

Ono totiž, když to dopředu vyřváváte jako trhovkyně, poplácáváte se po ramenou jako Fiala, škemráte u desátek států, aby něco finančně přihodily, pak škemráte u třetích zemí i zemí Třetího světa, aby vůbec pustily muniční chlup, tak to prostě nemůže dopadnout jinak. Buď to Rus vykoupí před vámi, a nebo vám aspoň pěkně vyšroubuje cenu. A vy už nemůžete z té píár akce couvnout, protože byste byli za idioty. Teď jste tedy za idioty taky, ale aspoň se to dá prezentovat jako hrdinná pomoc, nikoliv jen ukázkový amatérismus. Otázka je, jestli to ještě někoho zajímá. Teď, když konečně asi Němci ulovili a vylovili ty ukrajinské potápěče, co jim odbouchli Nord Stream. 



Ta slavná a slávou a penězi opředená munice byla prý předražená o 1,4 miliardy víc, než být mohla. Tudíž se jí dodalo o 20 000 kusů míň, než se dodat mohlo. Alespoň podle senátora Wagenknechta, předsedy senátní komise pro dohled nad veřejnými prostředky. Pokud byste si ovšem mysleli, že komise o tomto bodě jednala, tak byste se pletli. Nejednala. Někteří členové totiž požadují, aby bylo jednání v utajeném režimu. Asi jako jednání o rozpočtu. Ty už jsou za této vlády taky raději v utajeném režimu. Proč asi… Okamžitě totiž jako čert z krabičky vyletěl i náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, že v neutajení nic neřekne, asi má strach že by pak vyletěl od ministryně. Každopádně to není nutné, řekla to sama ukrajinská strana ústy příslušného výboru ukrajinského parlamentu, který si je ověřoval na tamním ministerstvu obrany. Tutudum tum. 

Navíc v senátorském materiálu až do doby, než se zjistil 1,4 miliardový zásek, žádný utajený režim nebyl, a ministerstvo obrany už letos v dubnu uvedlo, že klade důraz na to, aby muniční iniciativa byla transparentní. Tak samozřejmě. Kladení důrazu a vysílání signálů je důležité.

Psali jsme:

Na Ukrajinu už dorazilo 50 000 kusů munice a pro dokreslení, u druhé části dodávky munice v objemu 80 000 kusů hrozí nadhodnocení ceny o 505 milionů korun. A malinko to odpovídá tomu, před čím varovali zbrojařští experti od začátku. Že to prostě tak moc chceme a vyřváváme do světa, že nás natáhne i každá Banánová republika jako špagetu. Však my to zaplatíme, my na to z kapes daňových poplatníků máme! My jsme kujóni pane vachmajstr. A taky teda varovali před tím, že to zdraží každou další munici, kterou budeme chtít koupit, když jsme tak fikaně vytvořili akutní poptávku po píár. Pardon, po munici. Tak se tu hospodaří s našimi penězi. Tak se hází do kanálu neschopnosti všehoschopnými diletanty. Paráda, ne?" uzavřela svůj komentář na facebooku Jana Marková. 

(nov, prvnizpravy.cz,repro: facebook)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: