Majerová: Za zelené šílenství zaplatíme biliony korun

politika

Studii, kterou představily poradenská firma Boston Consulting Group a Aspen Institute a podle které bude Česká republika muset do transformace na bezuhlíkovou ekonomiku do roku 2050 investovat 3,2 bilionu korun, okomentovala Zuzana Majerová. 

Majerová: Za zelené šílenství zaplatíme biliony korun
Zuzana Majerová (Trikolora)
23. června 2024 - 06:05

„V EU bylo nedávno v rámci Green Dealu EU definitivně schváleno nařízení o snížení emisí oxidu uhličité u těžkých užitkových vozidel.

Do roku 2040 bude muset být většina z těchto prodávaných vozidel bez emisí CO2. Další nesmyslné nařízení Bruselu, které likviduje ekonomiku. Elektroauta nemají takový výkon, aby mohla vozit těžké náklady. Fialova vláda se za ČR proti nařízení nepostavila.

Nový právní předpis rozšiřuje stávající oblast působnosti tak, aby se vztahovala téměř na všechna nákladní vozidla (včetně účelových vozidel, jako jsou nákladní automobily na odpadky, sklápěcí vozy nebo míchačky betonu od roku 2035), městské autobusy a dálkové autobusy (nad 7,5 tuny), jakož i přípojná vozidla (bezmotorové vozidlo tažené motorovým vozidlem).

V roce 2027 Komise přezkoumá rozšíření oblasti působnosti i na malá nákladní vozidla. Kromě toho 90 % nových městských autobusů v EU bude muset mít od roku 2030 nulové emise a všechny do roku 2035.

Green Deal EU, který podpořila Babišova a podporuje i Fialova vláda, nás bude stát tisíce miliard! To jsou obrovské náklady, které mohou zničit ekonomiku a zbídačit národ!



Přechod na „zelenou ekonomiku“ v Česku vyjde do roku 2030 podle expertních studií na jeden bilion korun, do roku 2050 pak na více než tři biliony korun. Zásadní proměnu bude přitom muset provést většina tuzemských sektorů ekonomiky. Vyplývá to z návrhů prorůstových opatření, které vydala Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Do české energetiky budou muset jít v příštích letech až desítkách let obrovské investice. Šéf polostátní společnosti ČEZ Daniel Beneš je odhadl na čtyři biliony korun – a to bez nákladů na posílení přenosové a distribuční sítě, uvedly SeznamZprávy. Průměrné roční investice do energetického systému v Evropské unii odhaduje Evropská komise na jeden a půl bilionu eur.

Obrovské náklady potvrzují i další dokumenty. Evropská komise dle dokumentu vlády Ochrana klimatu ČR předpokládá, že náklady dosažení uhlíkové neutrality v ČR budou až dvojnásobné ve srovnání se starými členskými státy EU a odhaduje je až na stovky miliard korun ročně po dobu minimálně 20 let.

Psali jsme:

K tomu se v Bruselu zavázal premiér Babiš a premiér Fiala Zelený úděl též podporuje. Zelený úděl, který bude stát Evropskou unii biliony eur a naší zemi biliony korun po koronavirové krizi může zasadit smrtelnou ránu naší ekonomice.

Podle studie, kterou představily poradenská firma Boston Consulting Group a Aspen Institute bude Česká republika muset do transformace na bezuhlíkovou ekonomiku do roku 2050 investovat 3,2 bilionu korun. Informovala o tom ČTK.

Tohle opravdu chcete? My v TRIKOLOŘE a SPD v žádném případě!" okomentovala dopady Green Dealu Majerová.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?