Lipavský? Kýč jako bič, výkonem nepředvedl nic. Zahradil zostra

politika

Bývalý europoslanec ODS Jan Zahradil se rozepsal o "údajné nepostradatelnosti" pirátského ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, který je podle něj spíše "influencerem", než ministrem.

Lipavský? Kýč jako bič, výkonem nepředvedl nic. Zahradil zostra
Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí
28. září 2024 - 07:22

„Nejzajímavější jsou manévry pana Lipavského. Ten z vlády zmizet nehodlá a rozehrál velkou hru. Hodlá kapitalizovat pozoruhodný kult osobnosti, který si díky nepřetržité přítomnosti na sítích vytvořil, a který je také důkazem toho, jak snadno se dá vrtět množinou tzv. morálních majáků. Lipavský je najednou nejschopnější a nejméně postradatelný člen vlády. Jeho odchod by byl kolapsem české zahraniční politiky, vítězstvím Kremlu a podobné blabla. 

Kýč jako bič. Výkonem ve skutečnosti nepředvedl nic.

Z Černína udělal pobočku lidskoprávních neziskovek. Věnoval se výhradně Ukrajině, jinak zahraniční politiku neřešil. Jeho výsledky s Asií, Afrikou, Lat. Amerikou jsou NULA. Místo toho se vyžíval v permanentním “virtue signalling”, kde to jen šlo. Tleská tomu jen ten, kdo o chodu MZV nic neví.

Zahraniční politika a diplomacie nejsou praktické cvičení v aplikované morálce. Ani mistrování jiných zemí, jak to mají dělat.



Je to prosazování ZÁJMŮ, ne vývoz HODNOT. To Lipavský nikdy nepochopil, ani pochopit nemíní. Není to totiž ministr, ale influencer.

Poté, co odkopl Piráty, po jejichž zádech se na ministerstvo dostal, buď někam přímo přeskočí (nejspíš do TOPky) nebo bude jen “nezávislý” s podporou 5K a mezitím si vybere kandidátku do PS, na kterou se příští rok procpe. Druhá možnost je, že bude ve vládě působit jako protégé prezidenta Pavla (který poslušnějšího ministra už nikdy mít nebude) a za rok vyjede za odměnu někam ven.

Psali jsme:

Lipavského ovšem vyrobila hlavně ODS, tím že v 5K nechala všechny zahraničně-politické posty ostatním - od ministra zahraničí přes ministra pro EU až po předsedy parlamentních výborů. Je proto nepochopitelné, že si předseda ODS P.Fiala nadále Lipavského hýčká a vysílá k němu “signály”, že se nemá čeho bát, místo aby využil situace a pokusil se MZV ovládnout v zájmu vlastní partaje. To může mít dvě vysvětlení - buď je pod tlakem (nejspíš z Hradu), nebo už je s Lipavským domluven. Třetí, nejsmutnější možnost je, že si jen potřebuje berličkou v podobě Lipavského podepřít vlastní otřesenou autoritu po událostech posledních dnů," zakončil Zahradil na svém facebooku hodnocení ministra Lipavského.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: scannews)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?